Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

3 Όλα είναι αέρας κοπανιστός...

...αυτό μου είχε πει ο πρώτος σεφ που δούλεψα δίπλα του όταν τον ρώτησα κάτι σχετικό με την δουλειά.

  Και μου το επιχειρηματολόγησε με όρους φυσικής-χημείας και τεχνολογίας τροφίμων και πείστηκα ότι είχε δίκιο.
Στα 2 χρονάκια που δούλεψα πλαι του έμαθα ότι αυτό το απόφθεγμα βρίσκει εφαρμογή καθημερινά ....όχι με την κυριολεκτική του ερμηνεία αλλά στην λογική του όλα είναι είναι μια εικόνα, μια παρουσίαση να πούμε.

  Σε αυτή την λογική αν αξιολογήσεις ο,τι ακούς καθημερινά και το φιλτράρεις θα δεις ότι όλα έχουν μια  λογική πωλήσεων περασμένων δεκαετιών που περιέργως - σε αυτό το μπουρδέλο που ονομάζεται χώρα και μας έλαχε να γεννηθούμε- εξακολουθεί να κάνει θραύση.
Η ιδέα του όλου είναι να χαλιναγωγείς τον πελάτη σου βασιζόμενος στα ένστικτα του και όχι στην σκέψη του(αν απουσιάζει ακόμη καλύτερα).
Στις άλλες "υπανάπτυκτες" κοινωνίες έχουν προχωρήσει και παίζουν με την επιθυμία σε συνδυασμό με την σκέψη του πελάτη- καταλανωτή και σε αυτή την λογική τα "προιόντα" εξελλίσονται συνεχώς.

Εδώ όμως έχουμε ξεμείνει ασθμαίνοντας ξοπίσω και βλέπουμε άλλο έργο πχ. οι πολιτικοί σχηματισμοί χρησιμοποιούν τα ελεεινότερα των μηνυμάτων που θα μπορούσαν για να δυσφημίσουν τους απεναντί τους, στηριζόμενοι στο γεγονός της ενεργοποιήσης  του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης που θα κάνει τον άλλο πιο επιθετικό και ταυτόχρονα θα δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα κρύβωντας τεχνιέντως την απουσία λόγου που θα δίνει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα.
Και σαν πρόβατα ερχόμαστε εμείς οι πολίτες και παρακολουθούμε την σουπουνόπερα αυτή και αντί να αλλάξουμε κανάλι την βάζουμε και στις δημόσιες συζητήσεις μας υποκαθιστώντας τα όποια κύρια θέματα μας απασχολούν.
Για κάτι άλλο που να είναι πιο κοντά στις ανάγκες μας φυσικά ούτε κάνουμε λόγο - στα φανερά τουλάχιστον....

    Ο δογματισμός για να λέμε την αλήθεια είναι κάτι που σαν λαος το γουστάρουμε - ψοφάμε να φανατιζόμαστε με το οτιδήποτε και να μπαίνουμε κάτω απο ταμπελάκια.
Ισως γιατί η μάζα δίνει την ψευδαίσθηση της ανωνυμίας και της ασφάλειας.....
Μονάχα που παραβλέπουμε ότι όχλος που κινείται μαζικά χαλιναγωγείται πολύ εύκολα και οδηγείται εκεί που επιθυμούν οι κρατώντες το χαλινάρι.
Έτσι παρατηρώ κάποιες ομάδες ανθρώπων που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους να δηλώνουν ότι έχουν αντιπαλότητα γιατί αυτό ακούσαν απο κάποιον και φυσικά δεν μπήκαν ποτέ στην διαδικασία να βρουν τι τους χωρίζει απο τους άλλους.
Αγνοούν όμως ότι σε καταστάσεις τέτοιες κέρδος δεν έχουν όσοι καλλιεργούν τέτοια εδάφη αλλά κάποιοι άλλοι.

    Ο άνθρωπος που ανέφερα στην αρχή μου δίδαξε ότι σε αυτές τις συνθήκες όποιος θέλει να περπατήσει ένα βήμα μπροστά οφείλει να βρει αυτό που σε βάθος χρόνου θα τον αναδείξει μένοντας εκτός όσο μπορεί της περιρέουσας κατάστασης, αλλά παράλληλα οφείλει να "σπουδάζει" αυτούς που θεωρητικά αποτελούν τους αντιπάλους του ώστε να γνωρίζει που τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και να παίρνει όλα τα θετικά που βρίσκει οπουδήποτε και να τα προσαρμόζει στα πλάνα του και γιατί όχι να τα εξελίσει. 
Μας έλεγε ότι οι άνθρωποι μέσα στον υποβόσκον συντηρητισμό τους έχουν ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό στο καινούριο.
Το διακύβευμα είναι να ανοίξεις το παράθυρο διάπλατα - πράμα δύσκολο να γίνει με μιας γιατί υπάρχει αντίσταση απο πίσω, με μεθοδικότητα και υπομονή και την γνώση ότι οι μεγάλες πόλεις δεν χτίστηκαν σε μια νύχτα και λιγάκι απο τρέλα και άγνοια κινδύνου, εχεις αρκετές ελπίδες....
Σε αυτή την προσπάθεια αν χρησιμοποιήσεις μόνο φράσεις και συνολικά εικόνες που θα ευχαριστούν συνεχώς το κόσμο μπορείς να εγκλωβιστείς σε μια παγιωμένη κατάσταση που θα σου απαγορεύσει κάποια στιγμη οποιαδήποτε εξέλιξη.
Η σωστή αναλογία των υλικών είναι ένα σοβαρό ζητούμενο....

     Χρησιμοποιείς υλικά που είναι ανώδυνα λοιπόν και φτιάχνεις κάτι που προσομοιάζει σε αυτό που γνωρίζει ο κόσμος και σιγά σιγά τους μπολιάζεις με το διαφορετικό ώστε μια μέρα το δημιουργημά σου  να θεωρείται κατεστημένο μέσα στο υπάρχον σύστημα.
Η δυσκολία του όλου επιχειρήματος έγκειται στο γεγονός οτι η αρχή αυτού είναι επι της ουσίας αέρας κοπανιστός και όμορφες εικόνες και κάτι που μοιάζει αλλιώτικο, που αρκετοί βλέποντας ότι αποδίδει δεν προχωρούν στην επόμενη φάση αλλά μένουν εκεί βασιζόμενοι στο "λογικό" επιχείρημα :
 - Αφού πουλάει έτσι γιατί να κουραστώ να φτάσω εκεί που λέγαμε στην αρχή; 
Και στη τελική πέρα απο εμένα που το σκέφτηκα ποιος άλλος ξέρει τι ήθελα να φτιάξω;

Κάπως έτσι μας προσομοίαζε τα πράματα έξω - μια κατάσταση με πολλές  ημιτελείς καλές ιδέες που δεν προχωράνε γιατί ο κόσμος δεν ζητάει το παραπάνω και οι διαχειριστες τους έχουν απαναπαυτεί στο όποιο μερίδιο απο την πίτα...
Στο δικό μου ερώτημα αν το παραπάνω είναι έτοιμος ο κόσμος να το δεχτεί μου απάντησε πως όταν οι Ράιτ φτιάξαν το πρώτο αεροπλάνο οι γύρω τους χλευάζαν και λέγαν :
-"Κοίτα με τι ασχολιούνται οι μαλάκες οι Ράιτ!"
Και όλοι γνωρίζουμε την εξέλιξη της ιστορίας....

Σε αναμονή λοιπόν του παραπάνω και μακρυά απο δογματισμούς και αυτούς που ευαγγελίζονται "πραγματικά" και "αληθινά" πράγματα, να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για το τρένο που θα περάσει και θα πρέπει να επιβιβαστούμε...και αν δεν έχουμε υπομονή να το περιμένουμε ίσως είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με άλλους ανήσυχους το τρένο που ονειρευόμαστε, όχι απο σύννεφα και αέρα αλλά απο ανθρακονήματα που είναι ότι πιο μοντέρνο στις κατασκευές....

3 σχόλια:

paliokoritso.... είπε...

Μου άρεσε ο συσχετισμός μαγειρικής και των υπολοίπων...Το ''έδεσες'' άψογα... :)

ασωτος γιος είπε...

αργεις να γραψεις αλλα οταν γραφεις ...
πολυ ενδιαφερων ο συσχετισμος οντως

Evil Chef είπε...

Είναι το κείμενο τουτο μια διαφορετική ματιά στον κόσμο που ζούμε και σε όλα αυτά που μας απασχολούν.

Επί της ουσίας τα περισσότερα εκεί έξω αν τα αξιολογούσαμε στην κορυφωσή τους και βλέπαμε οτι πέρα απο καλές προθέσεις δεν βρίσκεις τίποτα αλλο,θα στρεφόμασταν σε νεα που θα ήταν πιο ολοκληρωμένα και κοντά στα θέλω μας.

Είναι μια καλή απάντηση στο ερώτημα για την υπερβολή επιτυχία κάποιων ανθρώπων και των δημιουργημάτων τους - προχωρήσαν το όραμα σε πράξη και μετα απο εκεί μεταλαμπάδευσαν σαν ανάγκες στον κόσμο τα εξελιγμένα ονειρά τους.

Μπορούμε να δούμε πως το κάναν κάποιοι κι ας το αντιγράψουμε δημιουργικά(σε ότι κάνει ο καθένας), γτ όποιος ισχυριστεί ότι οι ιδέες έχουν πιστοποιητικό παρθενίας μάλλον κοροιδεύει πρώτα τον εαυτό του ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.