Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

0 Ο κόσμος που αγνοούσα

 Είχα πει σε κάποιους φίλους (διαδικτυακούς και μη) να μου στείλουν κάποια στιγμή μουσικές που αγαπάνε για να τις παίζω στις εκπομπές μου.

Δεν ζήτησα απο εκείνους που ξέρω οτι τα ακούσματα τους είναι κοντά στα δικά μου αλλά απο εκείνους που αυτά που πολλές φορές μου κάνουν απίστευτη έκπληξη γιατί αγνοώ την ύπαρξη τους.
Αυτές τις λίστες θα ακούσουμε όλο τον χειμώνα μέσα απο τις εκπομπές μου(πιθανότατα τις Κυριακές)

Μέσα απο κουβεντούλα στο Skype με DJ που παίζει μουσικές του κόσμου μπήκα στο πειρασμό να  βρω την μουσική τόπων που γνωρίζω γεωγραφικά και ιστορικά αλλά που ποτέ δεν πίστευα ότι παράλληλα με τον δυτικό κόσμο υπήρχε και χτύπαγε και εκεί μια υποτυπώδης μουσική βιομηχανία.

Ψάχνοντας χωρίς να ξέρω τι ζητάω επακριβώς παρά μόνο μουσική απο το νότιο ημισφαίριο ανακάλυψα κάποιες σελίδες που με έκαναν να αισθανθώ πολύ αμήχανα γιατί μου έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατοικούν στο υπερεκμεταλευμένο νότιο, απο το βόρειο ημισφαίριο δεν ταυτιζόταν με την εικόνα που μας έχουν περάσει χρόνια τώρα των απολίτιστων.

Διαπίστωσα ότι ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο κόσμο τις δεκαετίες του 60-70 υπήρχαν δισκογραφικές εταιρίες που παρήγαγαν μεγάλο αριθμό κασετών και δίσκων για τους ανθρώπους που ζούσαν εκει.
Δεν γνωρίζω που βρίσκεται στην Αφρική το Μπενιν αλλά ξερω πλεον οτι έχει πολύ μεγάλη μουσική παράδοση και εξαιρετικούς μουσικούς.

Κανόνας μου είναι πως η γνώση δεν αξία φυλακισμένη....και την ίδια αποψη πιθανόν να έχουν και οι κάτοχοι των σελίδων που επισκέφτηκα και φύλαξα στους σελιδοδείκτες μου για επιπλεον μελέτη.
Αυτές τις πηγές θα μοιραστώ και μαζί σας, με όσους έχουν την δίψα να γνωρίσουν έναν μουσικό κόσμο που δε μας έχει προβληθεί ποτε.

Πρώτη σελίδα είναι το μπλογκ  http://orogod.blogspot.gr/.

Είναι ότι πληρέστερο βρήκα για την μουσική των ανθρώπων της νότιας ζώνης του πλανήτη μας.

Με περιγραφές στα αγγλικά και γαλλικά και λινκς σε free πάροχους για να κατεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι ότι τους ενδιαφέρει.
Αξίζει να μελετήσετε την blogroll του ιστολογίου αυτού που υπάρχουν αρκετά ακόμη μπλογκς με μουσικές του κόσμου.

Δεύτερη σελίδα ειναι το μπλογκ με τον αστείο τίτλο http://kulamara.blogspot.gr.

Όταν το πρωτοείδα γέλασα με το τίτλο του και μετά αρρώστησα γιατί είναι γραμμένο στα ρώσικα!

Με την βοήθεια του μεταφραστικού του γκούγκλη βρήκα την άκρη και για να μην κουραστείτε και εσείς ψάχνωντας σας δίνω κάποιες οδηγίες.
Δεξιά στην σελίδα υπάρχουν οι ετικέτες των αναρτήσεων Африканские музыканты.
Εδω το αξιολογότερο κομμάτι είναι η ετικέτα Сборники(Συλλογή).
Στις συλλογές που είναι ανεβασμένες σε ελεύθερους πάροχους επίσης υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα άλμπουμ για κάποιον που θέλει να μπει στην διαδικασία της εξερευνησης της μουσικής αυτων των τόπων.
Υπάρχουν και ετικέτες για κάθε καλλιτέχνη χωριστά αλλά για μένα που δεν είμαι γνώστης οι συλλογές είναι μια ιδανική περίπτωση για να μάθω τα βασικά.

Τρίτη πρόταση το μπλογκ  http://wrldsrv.blogspot.gr/.

Αφρικανική και λάτιν μουσική γράφει ο τίτλος του και στις ετικέτες του θα βρούμε τις χωρες καταγωγής των μουσικών που παρουσιάζονται.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και εδω η blogroll που κατά βάση έχει να κάνει με σελίδες που μιλάνε για αφρικανική μουσική.
Δεν την έχω ψάξει ακόμα και γι'αυτο δεν εχω πολλά σχόλια να κάνω.
Η πρωτη εντύπωση είναι εξαιρετικη.

Τελευταια πρόταση, κάτι πιο universal - το μπλογκ  http://todaslasespecias.blogspot.gr.

Ο συντάκτης είναι ισπανικής καταγωγής αλλά γράφει στα αγγλικά.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πολίτη του κόσμου που παρουσιάζει μουσικές απο παντού και έχει πολυ ενδιαφέρον αυτό που κάνει γιατί μας μυεί σε κόσμους που γνωρίζουμε ελάχιστα και τις περισσότερες φορές εντελώς επιδερμικά.
Εδω τα αρχεία διαθέτονται για κατέβασμα μέσω δωρεαν παρόχων και ορισμένα μέσα απο ακουστικές εφαρμογές μόνο για ακροάση.
Η blogroll φτωχή σε σχέση με αλλες σελίδες αλλά κάπως έτσι ξεκινάνε οι έρευνες...πάμε σε μια σελίδα και πατώντας δίπλα σε ότι μας κεντρισει το μάτι βρισκόμαστε ώρες μετα με κάποιους συνδεσμους αποθηκευμένους για περαιτερω μελέτη και κάμποσα αρχεια για να ακούσουμε.

Κατά τ'αλλα απόψε το βράδυ το ζωντανό πρόγραμμα στο Sin Radio ξεκινάει στις 19:00 με τις Ραδιοτυπίες, ακολουθώ εγω και κλείνει με την Στρατόσφαιρα.
Εγώ έχω επιλέξει μια λίστα που στο σκληρό δισκο έχω αποθηκεύσει με τον τίτλο Shapes(σχήματα).
Μια συλλογή αγαπημένων τραγουδιών που δεν έχουν καμία σχέση με την γεωμετρία του σχολείου αλλα εκείνη των συναισθημάτων...

Τα λέμε το απόγευμα και απο κοντά!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.