Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

1 Η κυρία Κατερίνα και ο Μίκης

Προχθές το πρωι περνώντας απο τους δικούς μου, η μητέρα μου είχε μια δυσάρεστη είδηση για μένα.
Η δασκάλα μου στην 4η δημοτικού, η κυρία Κατερίνα έχασε την μάχη με την επάρατο.

Ήταν τότε που αλλάξαμε σχολείο και ήρθαμε στο νεο κοντά στο σπίτι μας...φόβος για το άγνωστο και θλιψη για όλα αυτά που αφήναμε στο παλιό σχολείο μας.
Τότε γνωρίσαμε την Κατερίνα...συνομήλικη της μάνας μου στα 26 και εκείνη λίγο μετά την αποφοίτηση απο την σχολή.
Μια ψηλή ,μελαχροινή κοπέλα με σγουρά μαλλιά απο την Καλαμάτα...
Αυτή οργάνωσε την σχολική χορωδία που τραγουδούσε στις γιορτές αλλά και σε εκδηλώσεις που οι μικρότεροι παρουσιάζαν θεατρικα δρώμενα.
Μαζί με τον κύριο Βαγγέλη(το διευθυντή και δάσκαλο της 5ης) εργάζοταν ακατάπαυστα και μετά το πέρας του ωραρίου γιατί αγαπούσαν αυτό που κάναν και θέλαν να προσφέρουν.

Αυτή ήταν που μας έμαθε το Θεοδωράκη...μικρά παιδιά τότε στα 1984, ότι είχαμε ακούσει ήταν σκόρπια πράματα στα σπίτια μας και τίποτα παραπάνω.
Με ένα αρχαιο κασετόφωνο μας έπαιζε κασέτες και μας μοίραζε φωτοτυπίες τα τραγούδια που θα λέγαμε στη χορωδία.
Στα παιδικά μας μυαλά οι συμβολισμοί και τα νοήματα των τραγουδιών δεν υπήρχαν...μόνο οι μουσικές των κασετών και λέξεις που μας κέντριζαν το μάτι.
Και αγαπήσαμε πολλά απο εκείνα τα τραγούδια και τα ακούσαμε στο μέλλον να χρησιμοποιούνται απο διάφορα κόμματα που φυσικά δε τα αντιμετώπιζαν με την παιδικότητα μας ούτε πιστεύαν όσα εννοούσαν.

Η Κατερίνα 2 χρόνια μετά ζήτησε μετάθεση και έφυγε για την πατρίδα της για να είναι κοντά στους γονείς της.
Την συνάντησε στον Ερυθρό Σταυρό 3 χρόνια πριν η μητέρα μου όταν μπήκε να κάνει αμυγδαλές...η Κατερίνα την γνώρισε και της μίλησε.
Της είπε για την διάγνωση που μόλις είχε πάρει...καρκίνος της μήτρας ...θα έκανε εγχείρηση.
Απο τότε οι μάνα και η δασκάλα αρχίσαν μια επικοινωνία που διακόπηκε απο το ταξίδι της Κατερίνας στην άλλη ζωη...

Σήμερα λοιπόν έχω επιλέξει απο την δισκογραφία του Μίκη κάποια πολύ αγαπημένα τραγούδια (51 τον αριθμό) σε ένα σχεδόν 3ωρο αφιέρωμα σε αυτόν και την Κυρία Κατερίνα που με παρακολουθεί απο κάπου εκεί ψηλά...

Στις 20:00 απόψε στο Sin Radio παρέα με Θεοδωράκη ας στείλουμε έναν αποχαιρετισμό σε έναν απο τους ανθρώπους που βοήθησαν να αποκτήσω πολλά που κουβαλάω μέχρι σήμερα....
Πριν απο μένα στις Σαββατιάτικες Ραδιοτυπίες ένα αφιέρωμα απο αυτά που έχουν ζητηθεί στον καλό φίλο και συνάδελφο Blueprints.

1 σχόλια:

ασωτος γιος είπε...

μπραβο ρε φιλε, παντα υπαρχει ενας δασκαλος η καθηγητης στη ζωη μας ανεξιτηλος, και μενα υπαρχει μια καθηγητρια που μου εμαθε τη ποιηση στο γυμνασιο και τον Χατζιδακη, Θοδωρακη
αραγε σημερα οι καθηγητες ασκουν τετοια επιρροη στα παιδια
?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.