Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

19 Καλαντα και γλυκομαγειρεματα

  Να σας τα πουμε; Θα σας τα πουμε με το δικο μας τροπο!



Διαλεξτε εκτελεση που σας ταιριαζει και ακουστε την κοντρα στα παραδοσιακα καλαντα!!!
Εμεις εκτος απο τα χαβανεζικα τα γουσταρουμε ολα τα αλλα!!!


Εχω υποσχεθει σε κοσμο οτι θα πω για το κορμουδακι που εφτιαξα και θα το κοψουμε τα Χριστουγεννα...οπότε πάρτε την συνταγουλα του.


ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ -ΚΑΣΤΑΝΟ


ΥΛΙΚΑ(για ενα κορμο)


α)Παντεσπανι σοκολατας
β)Κρεμα σοκολατα 
γ)Κρεμα καστανο
δ)Σιροπακι


α)
1/2 φλιτζανι ζαχαρη
1/2 φλιτζανι φαρινα(αλευρι που φουσκωνει μονο του)
2 αυγα
κακαο
λιγο νερο(2 κουταλιες της σουπας σχεδον)
20 γρ.μαργαρινη λιωμενη


β)
200 γρ.Κρεμα γαλακτος χτυπημενη σαντιγυ(οχι σφιχτη ,μαλλον ρευστη)
250 γρ.Λιωμενη σοκολατα κουβερτουρα (οχι καυτη ,σε θερμοκρασια που να δεχεται η γλωσσα μας)
λιγο κονιακ(20 γρ σχεδον δλδ 1 κουτ.σουπας)




γ)

2 φλιτζάνια γάλα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας κοφτές κορν φλάουερ
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 αυγα

βαση-γευση καστανο
κρεμα γαλακτος χτυπημενη σαντιγυ(οχι σφιχτη ,μαλλον ρευστη)

δ)
50 γρ νερο 
30 γρ ζαχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκιναμε να φτιάξουμε τις κρεμες μας πρωτα .
[Παμε να φτιαξουμε την γευση καστανο -πολυ ευκολη και απλη .
Σε ενα μπρικάκι βαζουμε νερο και 2-3 καστανα και τα βραζουμε καλα.
Τα καθαριζουμε και τα ριχνουμε σε ενα κατσαρολακι που εχουμε 100 γρ.γαλα και 2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη.
Διπλα σε ενα φλιτζανι εχουμε μια κουταλια της σουπας κορν φλαουρ ανακατεμενο σε 50 γρ γαλα .
Βραζουμε τα καστανα με το γαλα και μολις φουσκωσει το γαλα ,το ριχνουμε στο multi (μαζι με τα καστανα) και του κανουμε καποιες στροφες να αλεστει το καστανο αλλα να μην γινει εντελως λιωμα.
Ξαναβαζουμε στο κατσαρολι και στη φωτια και βραζουμε λιγο και ενσωματωνουμε το μιγμα κορν φλαουρ -γαλα σε αυτο.Ανακατευουμε καλα μεχρι να δεσει.Αποσυρουμε απο την φωτια ,ριχνουμε λιγη μαργαρινη (ενα κουταλακι του γλυκου κοφτο) ,το ενσωματωνουμε και το αφηνουμε να κρυωσει.]

  Σε  κατσαρολιτσα το μισο γαλα (του γ),και το βαζουμε να βρασει.
Χτυπαμε αυγα και ζαχαρη στο μιξερ να φουσκωσουν .Σε λεκανακι το υπολοιπο γαλα με το κορν φλαουρ να γινουν μιγμα.Αυγα και ζαχαρη στο γαλα που εχουμε στην φωτια ,καλο ανακατεμα μην μας κολλησει.
Μολις ζεσταθει ριχνουμε μεσα το γαλα-κορν φλαουρ  και βραζουμε μεχρι να δεσει.
Τραβαμε στην ακρη να κρυωσει.

Η κρεμα σοκολατας ειναι πολυ απλη και ειναι μια "μαιμου" παραλλαγη της σερανο που δουλευαν οι παλιοι τεχνιτες.
Σε μπωλακι η σαντιγυ με κουταλα πλαστικη(ή σιλικονης ,αυτες που ειναι τετραγωνισμενες για να ξυνουν τα τοιχωματα) ή ιδανικα στο χερι γαντακι (αυτα τα λευκα μιας χρησης).
Στη λιωμενη σοκολατα ριχνουμε το ποτο και ανακατευουμε και μετα ολο αυτο στη σαντιγυ και ανακατευουμε.
Βαζουμε λιγο ψυγειο να σταθεροποιηθει.

Το παντεσπανι του κορμου τωρα....στο μιξερ αυγα και ζαχαρη.Ανακατευουμε αλευρι με κακαο (βαζουμε τοσο οσο θελουμε αναλογως ποσο σοκολατενιο θελουμε να γινει ,εδω η αναλογια για το αλευρι ειναι μια κουταλια της σουπας κοφτη-δεν βγαινει πολυ σκουρο).
Ριχουμε στα αυγα τη μαργαρινη και μολις ενσωματωθει το νερο.
Τελος ριχνουμε το μιγμα του αλευρι-κακαο και ανακατευουμε.
Εχουμε ετοιμο φουρνο στους 190-200 βαθμους.
Στρωμενο με χαρτι τετραγωνο ταψι (αυτο της κουζινας μια χαρας ειναι)
Ριχνουμε στο χαρτι το μιγμα και με κουταλι ή παλετα αν εχουμε το μοιραζουμε ομοιομορφα σχηματιζοντας ενα παραλληλογραμο μικροτερο απο το μεγεθος του ταψιου(αν το ταψι μας ειναι 15 Χ 20 εμεις θα φτιαξουμε ενα σχημα 12 Χ 16 ) ,φτιαχνοντας μια κατασκευη παχους 1 ποντου..
Ψηνουμε για 8-10 λεπτα (δε θελει παραπανω θα ξεραθει).

Σε μπρικακι βαζουμε το νερο και την ζαχαρη και τα βραζουμε σε σιροπακι που κλεινουμε μολις παρει βραση.

Εν τω μεταξυ εχουν ψιλοκρυωσει τα ζεστα μας και στην ασπρη κρεμα ριχνουμε λιγη σαντιγυ για να την ελαφρυνουμε.Ανακατευουμε καλα και μετα παιρνουμε την γευση καστανο και προσθετουμε ενα μερος και ανακατευουμε.Αν μας φανει ελαφρυα στην γευση προσθετουμε κι αλλη βαση ,αν μας φανει βαρυα αραιωνουμε με σαντιγυ.

Βγαζουμε το παντεσπανακι απο το φουρνο.
Το βγαζουμε με το χαρτι απο το ταψι  και το αφηνουμε λιγο καπου να κρυωσει.
Βγαζουμε απο το ψυγειο την σοκολατενια κρεμα.
Μολις ψιλοκρυωσει το παντεσπανι το ξεκολλαμε απο το χαρτι .
Παιρνουμε ενα μαχαιρακι και το τετραγωνιζουμε κοβωντας τα περιττα.
Πινελακι μεσα στο σιροπι και περναμε το τετραγωνο παντεσπανι .
Εχουμε ενα καθαρο φυλλο χαρτι- οσο αυτο που χρησιμοποιησαμε και εκει βαζουμε πανω απο την στεγνη μερια το παντεσπανι.
Με κουταλι ή παλετα απλώνουμε κρεμα σοκολατα σε ολη την επιφανεια.
Πανω απο την σοκολατενια κρεμα στρωνουμε μια πιο λεπτη στρωση κρεμα καστανο .
Τυλιγουμε σε ρολο χωρις να σφιγγουμε και τον κορμο που σχηματιζεται τον κλεινουμε στο χαρτι σαν καραμελα και τον βαζουμε καταψυξη .
Οταν παγωσει καλα το βγαζουμε και περναμε ολο το κορμο με το χερι μας με κρεμα σοκολατα που περισσεψε  προσπαθωντας να ειναι οσο πιο λειο γινεται το αποτελεσμα.
Στις 2 ακρες του χρησιμοποιουμε την οποια κρεμα καστανο εχει μενει ή λιγη λευκη.
Με πηρουνι τραβαμε γραμμες στον κορμο ετσι ωστε να δινει την εικονα κουτσουρου.
Τελειωνουμε το ντεκορ κοσκινιζοντας αχνη απο πανω (εν ειδη χιονιου)
Καπως ετσι πρεπει να δειχνει το τελικο αποτελεσμα 




ΤIPS


-Οταν εχεις τραπεζι δε θα κατσεις να φτιαξεις ολα αυτα τα πραματα.
Η γρηγορη εκτελεση της συνταγης αποκλειει την κατασκευη των δυο κρεμων (σοκολατα και λευκη) και υπαγορευει την αγορα ετοιμων κρεμων ζαχαροπλαστικης απο το σουπερμαρκετ που με γαλα σε 5 λεπτα τις εχουμε ετοιμες.Ουτε να βραζεις ,ουτε να λερωνεις ενα σκασμο σκευη.
Και οι επαγγελματιες αναλογα προιοντα χρησιμοποιουμε και σας ταιζουμε!
Οποτε πας εξ αρχης εκει και γλιτωνεις την ταλαιπωρια.


-Οταν φτιαξεις την γευση καστανο ,σιγουρα θα σου μεινει .Δε την πετας ,την αποθηκευεις σε ενα μπωλακι με καπακι και την φυλας στην καταψυξη ...δε παθαινει απολυτως τιποτα εκει και ξεπαγωνοντας την ξαναχρησιποιεις οποτε την θελησεις.


-Βρεχουμε καλα το παντεσπανι για να διατηρηθει μαλακο και να τυλιχτει χωρις σπασιματα.


Φωτογραφιες απο το δικο μου απο Δευτερα .




Εμεις οι 3 εδω δλδ ο υπογραφων ,το κοριτσι και η τετραποδη εφηβη κορη μας ,ευχονται σε ολους να περασουν τα πιο ομορφα Χριστουγεννα ,με χαμογελα και αυτους που πραγματικα αγαπανε.
Και αυτο το χαμογελο να το διακτινησουμε ολοι να το δουν αυτοι που το παιζουν κυβερνοσωτηρες μπας και ανησυχησουν λιγο γιατι τους εχουμε μαθει στη μουτζουφλα και την γκρινια και νομιζουν οτι η "αποστολη" τους ειναι σε καλο δρομο....
Να κοιταξουμε και λιγο διπλα ,τον γειτονα ή και το ζωο ακομα που δεν εχει φαει και κρυωνει και να βοηθησουμε οπως μπορουμε χωρις να το διατυμπανιζουμε και κρατωντας το σαν συνηθεια και για τις μερες μετα τις γιορτες γιατι η μοναξια ,η πεινα και ο πονος δεν υπαρχει μονο τετοιες μερες εκει εξω ,ειναι μονιμα και πολλαπλασιαζονται απειλητικα και επικινδυνα...

19 σχόλια:

Αθηνά... είπε...

Δεν ήξερα ότι έχετε τετράποδη κόρη!
Εμείς εκτός από το δίποδο γιο μας έχουμε και έναν τετράποδο γιο. Από κανίς και μαλτέζ. Τον βρήκαμε παρατημένο πριν από 10 περίπου χρόνια.

Κάλαντα δεν θα σου πω. Στα είπα με τους συνεργάτες στο προηγούμενο ποστ σου.

Και πάλι τις καλύτερες ευχές μου σε εσένα και στο κορίτσι σου!

golden είπε...

Αμανίλα για κάλαντα και τα μυαλά στο μπλέντερε !
@ Αθηνά : < 30 κιλά = όχι σκυλί ._
Φιλούμπες και καληνύχτες !

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Τις πιο ζεστές ευχές μου για τους δυο σας!
Ολες οι προσδοκίες σας να βρουν το δρόμο τους!

Καλά Χριστούγεννα!

BLUEPRINTS είπε...

Καλά Χριστούγεννα και στους 3 λοιπόν, αυτός ο κορμός μου έχει κάτσει ένα πράγμα πρέπει να σου πω, να είστε καλά και θα τα πούμε

kovo voltes... είπε...

Γλυκά Χριστούγεννα να έχεις διαβολομαγειράκο μου...;)

ElenaG είπε...

Έτσι ακριβώς όπως τα λες evil...ας κοιτάξουμε γύρω μας...
Ευχές σας στέλνω μέσα απ τη καρδια μου...και στους τρεις..όμορφα να περάσετε...Καλά Χριστούγεννα Χρονια καλά πολλά ευλογημένα...

καλά ο κορμός στη φωτό τέλειος να είχαμε και κάποιο να μας τον φτιάξει καλά θα ήτανε!!ΧΑ!

Η συνταγή για το cheesecake πήγε με mail σε φίλη με ειδικότητα..χι χι...το περιμένω Πρωτοχρονιά!!!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Καλά Χριστούγεννα με Χαρά και Ευτυχία!!!

υγ ήδη μου τρέχουν τα σάλια με τον κορμό!!!

ασωτος γιος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕ ΤΟΧΩ με την μαγειρική γιατί θα μ είχες καταστρέψει εσύ με τις συνταγές,
τι ωρταιες επιλογές χτες αν και την άκουσα μιση γιατί κολαγε αλλα θα την ακούσω σήμερα μόλις την ανεβάσει ο Παύλος
καλα Χριστούγεννα φιλε, να σαι ευτυχης με το κοριτσάκι σου και να περάσεις τελεια
μείνε κι εσύ όπως είσαι

mahler76 είπε...

τις ευχές μου για τα καλύτερα γεμάτα αγάπη και υγεία Χριστούγεννα :)

Venus on fire είπε...

Κι έλεγα να μη φάω πολύ ,αλλά δεν....
Αχ! γιατί να μη σε έχω γείτονα να με βοηθήσεις με τα καλλιτεχνικά που δεν πιάνει το ρημάδι το χέρι μου????
Να σαι καλά Εβιλάκο με τις συνταγές .
Καλά και όμορφα Χριστούγεννα.

Περσέας είπε...

καλές γιορτές και χρόνια πολλά

χμ νομίζω θα διαλέξω τη καλοκαιρινή βερσιον.Έτσι γιατί μπορώ να είμαι εκτός τόπου και χρόνου χαχαχαχα

εβολ μη μας κολάζεις μέρες που είναι με σοκολατένιους πειρασμούς γιατί μετά δε θα είναι ένας ο Περσέας αλλά καμία ντουζίνα από τα μπόνους κιλά χαχαχαχαχα

christina είπε...

όσες φορές και να το δω,πεθαίνω στα γέλια...πεθαίνω!!!!το σκυλελέ όλα τα λεφτά...η λουλουδού είναι δικός μου άνθρωπος!!!!
πολλα φιλιά σε όλους σας,καλά χριστούγεννα να περάσετε όμορφα,φάτε λίγο κορμό και για μένα...

Κοπελλούα είπε...

Καλά Χριστούγεννα να έχεις!! Και καλά μαγειρέματα!!

Ginger είπε...

Δεν το βλεπω να καταφέρνω μια τέτοια μακροσκελή συνταγή.

Τις καλλίτερες ευχές και από μας. Δηλαδή την Ginger, τον Γλάρο της και τις δύο τετράποδες κόρες μας.

ΥΓ στον blog μου σε περιμένει σχετική ανάρτηση.

Evil Chef είπε...

Να σας ευχαριστησω ολους και ατομικα τον καθενα για τις ευχες σας.
Τωρα καθισαμε απο το πρωι με τις ετοιμασιες και τα καθαρισματα και θα περασω απο τα "σπιτακια" οσων δεν προλαβα νωριτερα να σας τα πω και εκει!

Ἅ λ ς είπε...

χρόνια πολλά εβιλάκο σεφ!!
μαρεσει ο κορμοοοοος...!!!

καλά χριστούγεννα, δημιουργηκα και χαρουμενα!!

Coula είπε...

Χρόνια Πολλά με υγεια και αγαπη!

Σας φιλώ

fotolabida1 είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!!!!!Ο ΚΟΡΜΟΣ ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΚΑΙ....ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟΣ!!!!!ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!

ΦΟΥΛΗ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.