Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

0 Σεράφειο Κολυμβητήριο Αθηνών - Μια ακόμη αμαρτωλή Αθηναική ιστορία
Για τους κατοικους των Πετραλώνων ,του Κεραμεικού,του Ρουφ αλλά και του Βοτανικού  το Σεράφειο Δημοτικό κολυμβητήριο ήταν ενας τόπος αναφοράς.
Εκεί στα χρόνια της λειτουργείας του πολλά πιτσιρίκια μάθαν να κολυμπάνε και αρκετά παιδιά ανακάλυψαν την κλίση τους στο άθλημα της κολύμβησης και έγιναν αθλητές του.
Χτισμένο στην γωνία Π.Ράλλη και Πειραιώς ,ήταν μερος ενος ευρύτερου πάρκου αθλησης και ψυχαγωγιας που αποτελούταν απο το ποδοσφαιρικό γήπεδο ,την μεγάλη παιδική χαρά ,τα γήπεδα του μπάσκετ και του βόλευ και όλα αυτα μέσα σε αρκετό πράσινο.Ήταν το πάρκο που τιμούσαν τα δημοτικά και γυμνάσια των περιοχων για τις εκδρομές τους ,μια ευκαιρία για παιχνίδι για τα παιδιά και ξεκούρασης για τους δασκάλους.
Το Σεράφειο Κολυμβητήριο κατασκευάστηκε σαν κληροδότημα τη δεκαετία του 1960 με χρήματα που άφησε ο Αλκιβιάδης Σεράφης προκειμένου να κατασκευαστούν Λουτρά για τους Αθηναίους τα οποία θα λειτουργούσαν δωρεάν(το κληροδότημα έλαβε χωρα το 1939 αλλά το εργο εγκαινιάστηκε 20 χρονια μετά-τι νόμισες ότι εχει αλλάξει η χωρα;)
Μάλιστα το πολεοδομικό σχεδιο του 1972 πρόεβλεπε στον ιδιο χωρο και την δημιουργία βρεφονηπιακού και παιδικου σταθμου(πληροφορίες εδω).
Απο το 1995 στους χώρους του Σεράφειου φιλοξενούνταν τα συσσίτια του δήμου και μετά τον σεισμό του 1999 οπότε και κρίθηκε ο χωρος ως ακατάλληλος για αθλητικές δραστηριότητες φιλοξενούσε αστέγους!!!(πως για τους αστεγους δεν ηταν επικινδυνος ο χωρος δε καταλαβαίνω...).
Τον Ιανουάριο του 2006 το κτήριο κάηκε απο πυρκαγια που προκλήθηκε απο φωτιά που ανάψαν να ζεσταθουν οι φιλοξενούντες άστεγοι!
Και επειδή ηταν πραγματικά επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια το κουφάρι του κτηρίου ,αποφασίστηκε η κατεδαφιση του.
Στα χρόνια που εχουν περάσει οι διαφοροι δήμαρχοι(Αβραμόπουλος ,Ντόρα ,Κακλαμάνης) εχουν μιλήσει και συμφωνήσει με την πολιτεία για την ανέγερση ενος νεου δημοτικού κολυμβητηρίου.
Και απο το αρχικό σχέδιο του κολυμβητηρίου με ανάπλαση των γυρω χωρων και το υπόγειο πάρκιν βρεθήκαμε στην λύση του τερατοτσιμεντου που έλαβε ο κ.Κακλαμάνης και που φροντίσαν οι κλίκες του να εκδώσουν άδεια οικοδομης προτού αναλάβει το νεο δημοτικό συμβούλιο .
Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;
Η αποφασιστική παρέμβαση των κατοίκων στα Πατήσια ματαίωσε τα σχεδια του τοτε δημάρχου(που αποτελούσαν στην ουσια υλοποίηση της συμφωνίας της δημάρχου κ.Μπακογιάννη,που ειχε τις τυχες του δημου πριν αυτον) ,ίσως και οι κινητοποιήσεις  των συλλόγων και των κατοίκων των γυρω περιοχων να αναγκάσουν την νεα δημοτική αρχη να ξαναδει το φακελο να να αποτρεψει την τσιμεντοποίηση του χώρου.
Αυτή την Κυριακή θα γίνει συμβολική δεντροφύτευση στο χωρο του παλιου παρκου του κολυμβητηρίου και συνέλευση ενημέρωση του φορεα των πολιτών που δραστηριοποιειται για την δημιουργία νεου Δημοτικού Κολυμβητηριου και πάρκου στο ιδιο χωρο.


ΠΗΓΕΣ


Εφημερίδα το Βήμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.