Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

2 Let's cook-The rest...



Συνήθως όταν υπόσχομαι κατι φροντίζω να το εκπληρώνω σε άμεσο χρόνο.Αλλά η κακή διάθεση των τελευταίων ημερών δεν μου επέτρεπε να κάνω τίποτα από οσα είχα προγραμματίσει.
Μέχρι σήμερα που ξύπνησα και αναφώνησα ένα μεγαλοπρεπές What the fuck?-Δε γαμιέται και στη τελικη και αποφάσισα να μην χαλάσω περαιτέρω την υγεία μου.Όσο στραβά μας βασανίζουν αν δεν είμαστε όρθιοι και ψύχραιμοι θα γίνουν ταφόπλακα.Αν είναι να πάθουμε οτιδήποτε ας πέσουμε μαχόμενοι...


Σου χρωστάω λοιπόν κάποια πραγματάκια απο την περίοδο των εορτών που μαγειρέψαμε και κάποιες συμβουλές γι' αυτές και όχι μόνο.Να σε προιδεάσω για το τι θα ακολουθήσει .Θα φτιάξουμε:


-Καρυδόπιτα
-Πιροσκί με λουκάνικο
-Λευκή σάλτσα για κρεας
-Τυροκαυτερή
-Τζατζίκι
-Γαλακτομπούρεκο
-Μανιτάρια αλα κρεμ


Α)Καρυδόπιτα


Υλικά


-11 αυγά
-300 γρ.ζάχαρη
-300 γρ σιμιγδάλι ψιλό
-50 γρ. αλεύρι μαλακό
-500 γρ.καρύδι τριμμένο
-κανέλλα σκόνη
-γαρύφαλλο σκόνη
-τριμμένη φρυγανία


Εκτέλεση


Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.Χτυπάμε τους κρόκους με τα 100 γρ ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αποκτήσουν την υφή κρέμας.Αδειάζουμε σε μια λεκανίτσα τους κρόκους και πλένουμε καλά τον κάδο .
Στην συνέχεια τα ασπράδια μας με τα 200 γρ ζάχαρη σε μαρεγκα .
Σε μια λαδόκολλα έχουμε ανακατέψει τα στερεά μας δλδ αλευρι,σιμιγδάλι,κανελλογαρύφαλλο και καρύδι.
Με την βοήθεια κάποιου ενσωματώνουμε στο μίγμα των κρόκων τα στερεά ,με τον εξής τρόπο.Μας ρίχνει κρατώντας την λαδόκολλα τα στρεά όχι όλα μαζι αλλά με τέτοιο τροπο ώστε να αφομοιώνονται στο μίγμα καθώς το ανακατεύουμε (με το χεράκι μας).Στην συνέχεια προσθέτουμε και την μαρέγκα 
με πολύ προσοχή και όχι απότομα ανακατέματα (γτ θα μας κόψει το μίγμα).
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί της αρεσκείας μας ,που έχουμε βουτυρώσει και περάσει με την τριμμένη φρυγανιά (για να μην μας κολλήσει το γλυκό) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά (αυτό εξαρτάται απο το φούρνο μας ).


Σιρόπι



3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού νερό
μισό λεμόνι στυμμένο


Όλα μαζί βράζουν μέχρι να δέσει το σιρόπι μας.


Το σιρόπι το βάζουμε αφού βάλουμε το γλυκό στο φούρνο.Επειδή η καρυδόπιτα ως γλυκό τραβάει σιρόπι καλό θα ήταν να υπολογίσουμε να φτιάξουμε λίγο παραπάνω για παν ενδεχόμενο.
Μόλις γίνει το σιρόπι το αφήνουμε στο μάτι για να διατηρηθεί ζεστό.
Όταν βγεί το γλυκό από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει καλα-να παγώσει σχεδόν.Τότε με μαχαίρι όπως είναι κόβουμε τα κομμάτια στο μέγεθος και το σχήμα που θέλουμε και κατόπιν σιροπίαζουμε με ζεστό σιρόπι.Αφήνουμε το γλυκό να τραβήξει και μετά απο λίγη ώρα ελέγχουμε αν θέλει κι άλλο,πατώντας ελαφρά με το δάκτυλο μας την επιφάνεια του γλυκού αν είναι έτοιμο θα πρέπει να βγάζει ζουμί-σιρόπι .Αν όχι το συμπληρώνουμε λίγο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.




Β)Γαλακτομπούρεκο


Υλικά


-1/2 κιλό φύλλο κρούστας
-βούτυρο αγελάδος για το άλειμμα λιωμένο


Για την κρέμα


-700 γρ.γάλα εβαπορέ 
-300 γρ.κρέμα γάλακτος
-4 αυγά
-80 γρ.σιμιγδάλι ψιλό 
-20 γρ.κόρν φλάουρ
-βανιλια
-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
-Ξυσμα λεμονι
-1 φλ.τσαγιού ζάχαρη


Σιρόπι


-2 φλ.τσαγιού νερό
-3 1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
-1/2  λεμόνι χυμός


Εκτέλεση


Ξεκίνημα με το βράσιμο του σιροπιού ετσι ωστε όταν βγει το ζεστό γλυκό από το φούρνο να πέσει το κρυο σιρόπι και να μας δώσει ένα όμορφο αποτέλεσμα και οχι ένα λασπωμένο.
Στην συνέχεια βάζουμε στην φωτιά τα υγρά μας δλδ γάλα,κρέμα και αυγά μαζί με την ζάχαρη και βράζουμε ανακατεύοντας με συρμα.Μόλις ζεσταθούν λίγο προσθέτουμε τα στερεά -σιμιγδάλι +κορν φλάουρ - και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η κρέμα.Κατεβάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξυσμα ανακατεύοντας για να αφομοιωθούν.
Στο ταψί μας στρώνουμε πρώτα τα μισα φύλλα βουτυρωμένα και αδειάζουμε την κρέμα μας .Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα με τον ιδιο τρόπο (φύλλο και βούτυρο).Ψήνουμε στους 180 βαθμούς(αντιστάσεις πάνω κάτω και το ταψι στην πρωτη σχάρα -καθόλου αέρα) για περιπου 1 ώρα.
Μόλις βγει το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.




Γ)Πιροσκί με λουκάνικο


Υλικά


1)Ζύμη
-30 γρ.μαγιά νωπή
-3 αυγά
-1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
-50 γρ. γάλα 
-70 γρ.βούτυρο 
-100 γρ.νερο χλιαρό
-500 γρ.αλεύρι σκληρό
-2 κουτ.σούπας αλάτι
2)Λοιπά


-λάδι για τηγάνισμα
-λουκανικάκια κοκτέιλ


Εκτέλεση


Στο κάδο του μίξερ με το γάντζο βαζουμε γάλα,νερο,μαγιά,ζάχαρη,βούτυρο (όχι λιωμένο,μαλακό ) και τα δουλεύουμε σε χαμηλη ταχύτητα.Μετά προσθέτουμε αλεύρι -αλάτι και τα ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει απο τον κάδο το ζυμάρι μας.
Βγάζουμε το ζυμάρι μας και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.Μετά κόβουμε σε μικρά μπαλάκια ,που πατάμε με το χέρι μας και δημιουργούμε μικρούς δισκους.Εκει βάζουμε τα λουκανικά μας και τα κλείνουμε.Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Εχουμε σε φριτέζα(ή κατσαρόλα) βάλει το λάδι μας να ζεστάνει και με κουταλα τρυπητή βάζουμε μέσα τα πιροσκί μας  και τα τηγανίζουμε να πάρουν ένα μελί χρώμα.Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε.Τρώγονται ζεστά και κρυα.


Δ)Μανιτάρια αλα κρεμ


Υλικά


-Μανιτάρια κομμένα
-Λαδι
-1 μικρό κρεμμυδάκι τριμμένο
-1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-Λευκό πιπέρι
-Μοσχοκάρυδο
-Κρέμα γάλακτος
-Αλάτι


Εκτέλεση


Σε κατσαρολίτσα το λάδι να ζεστάνει .Σωτάρισμα κρεμμυδάκι ,σκόρδο, μανιταρια.Μόλις τα υγρά τους εξατμιστούν προσθέτουμε την κρέμα και βράζουμε μέχρει να δέσει.Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τα μπαχαρικά μας και σερβίρουμε αμέσως.


Ε)Τυροκαυτερή


Υλικά


-Πιπεριές σε βάζο(τουρσί)
-Τυρί φέτα(μαλακή κατα προτίμηση)
-λάδι
-ξύδι


Εκτέλεση


Στο μπλεντεράκι μας πιπεριες ,φέτα ,λάδι ,ξυδι και δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα.Απο το πόσο καυτερή την θέλουμε εξαρτάται αν θα προσθέσουμε κι άλλη πιπεριά (γι'αυτο βάζουμε λίγες στην αρχή).Αν μας προκύψει πολυ δυνατή για τα γούστα μας την ελαφρύνουμε προσθέτοντας τυρί.Την πυκνότητα την διαμορφώνουμε με το λάδι.


ΣΤ)Τζατζίκι


Υλικά


-Αγγουράκια τουρσί(1 μικρό βαζάκι)
-1/2 κιλό γιαούρτι σακούλας(στραγγιστό)
-Ξύδι(1 κ.σ)
-4 σκελίδες σκορδο
-Ελαιόλαδο(1 φλ.καφε )
-Αλάτι

Εκτέλεση

Αγγουράκια στο μπλέντερ και μετά σε σουρωτηράκι να φύγουν τα πολλά υγρά.Καθάρισμα σκόρδων και λιώσιμο στο γουδί.Σε λεκανίτσα το γιαούρτι ,το αγγουράκι ,το σκόρδο ,το αλάτι και τα λαδόξυδα και ανακατεύουμε. Πριν το σερβίρισμα καλό θα είναι να έχει μείνει λίγες ώρες ψυγείο για να αναμειχτούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Ζ)Πατάτες φούρνου αρωματικές

Υλικά

-Πατάτες 
-Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-Πιπεριές σε λωρίδες(πράσινες και κόκκινες)
-Μανιτάρια
-Ελαιόλαδο
-Ρίγανη
-Σκόρδο 
-Κεφαλοτύρι τριμμένο(ή εναλλακτικά φέτα)
-Αλάτι
-Πιπέρι
-Άνηθο
-Νερό
-Χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας μικρές(για φούρνο).Τις βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί. Τα ανακατεύουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρωματάκι.
Τότε βάζουμε το τυρί της επιλογής μας και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε αμέσως .

Η)Λευκή σάλτσα για ψητό κρέας

Υλικά

-Κρεμα γάλακτος 500γρ.
-Μια μικρη πράσινη πιπεριά
-Μια μικρή κόκκινη πιπεριά
-Μανιτάρια ψιλοκομμένα
-1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
-Ελαιόλαδο
-Λευκό πιπέρι
-Αλάτι
-Μουστάρδα
-1 φλ.καφέ εβαπορέ

Εκτέλεση

Σε κατσαρολίτσα το λάδι και το ζεσταίνουμε.Περνάμε στο μούλτι όλα τα λαχανικα (εκτος μανιταριών) και μετα τα σωτάρουμε.Μόλις σωθούν τα υγρά τους ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα.Βράζουμε λίγο να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε την μουστάρδα(βάζουμε όση θέλουμε) και τα μπαχαρικά.
Σερβίρουμε μόλις κρυώσει .

Evil tips

α)Όταν φτίαχνουμε οτιδήποτε που χρησμοποιούμε μαγιά πάντα βάζουμε αλεύρι σκληρό.
Το αλεύρι είναι ένα "περίεργο" υλικό και γι'αυτό πολλές φορές μας δίνεται η εντύπωση ότι η συνταγή είναι λάθος γιατί κάτι δεν μας κάθεται καλά ειδικά στις ζύμες.
Το αλεύρι απο φυσικού του έχει ένα ποσοστό υγρασίας ,το οποίο ελλατώνεται όσο περνάει η ημερομηνία παραγωγής του.Επίσης κάθε ποικιλία σιτηρών έχει διαφορετικό δείκτη υγρασίας και εμείς αυτό δε το γνωρίζουμε-οι συνταγές έχουν βγει με ένα μέσο όρο υγρασίας άλευρου.Αν λοιπόν δούμε ότι σε ένα ζυμάρι το φαινόμενο να είναι παραπάνω μαλακό απ'οτι πρέπει ,τότε προσθετουμε αλεύρι μέχρι να βρούμε την μορφή που θέλουμε.Ακολουθως προσθέτουμε υγρά όταν ειναι παραπάνω σφιχτο.Αυτά γίνονται σε μικρές ποσότητες κάθε φορά γιατί αν πέσει παραπάνω ,μπορεί να οδηγηθούμε στο αντίθετο αντίστοιχο αποτέλεσμα και να διαταράξουμε ολκληρωτικά την συνταγή.

β)Τα τουρσιά τα χρησιμοποιω για λόγους ευκολίας και επειδή με την διαδικασία που έχουν υποβληθεί ,είναι παστεριωμένα.Αυτό μου έχει μείνει απο την δουλειά και το ακολουθώ.

γ)Στα γλυκά συνήθως δουλεύουμε με ζεστό-κρυο αντιστοιχία.Αυτό μας προσφέρει σωστότερο αποτέλεσμα .Όταν λέμε ζεστό δεν εννοούμε καυτό -να δέχται το δάκτυλο μας αν το βυθίσουμε μέσα του.
Επίσης στα σιρόπια μας μπορούμε αντι λεμονιού να χρησιμοποιήσουμε ξυνό(πουλάνε τα σουπερμάρκετ) και να προσθέσουμε ένα 10-20% γλυκόζη(επισης στα σουπερμάρκετ βρίσκουμε) για να αποφύγουμε το ζαχάρωμα του σιροπιού.Όταν σβήσουμε ένα σιρόπι δεν το ανακατεύουμε ποτέ γιατί δημιουργούμε κρυστάλωση και ζαχαρώνει και προσέχουμε μην πέσει νερό γιατί θα μας ξυνίσει.

δ)Τα πιροσκί δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλα σε όγκο και μέγεθος γιατί θα χρειαστούν πολύ ώρα να ψηθούν και αυτό θα έχει ως συνέπεια να παραψηθεί η γεμισή μας.Το χρωματάκι τους πρέπει να μοιάζει με του μελιού πάνω στο ψωμί.


Αυτά ήταν τα χρεη μου και έχω για το κλείσιμο και το σημερινό μας φαγάκι.Απλό και γρήγορο.Έφτιαξα κουνουπίδι παστίτσιο.
Πήρα ένα κουνουπίδι μεγάλο και αφού το έκανα τουφίτσες-τουφίτσες το έβρασα με λίγο αλάτι.
Έφτιαξα κιμά σαν αυτό που φτιάχνω για τα μακαρόνια (εγώ έβαλα και μανιταράκια μέσα-ναι ,έχω με τα μανιτάρια μια λατρειά!!!) .
Εκανα μια στρώση με το κουνουπίδι ,μια κιμά ,κουνουπίδι ξανά και τέλος κιμά.
Το σκέπασα με μια μπεσαμέλ και τα έψησα για περιπου 45 λεπτα στους 180 βαθμούς.
Ήταν μπουκιά και συγχώριο και το συνόδευσε υπέροχα κόκκινο κρασάκι ημίγλυκο.

Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να μιλήσω για διάφορα φαγητά και γλυκά που τα βλέπουμε σε βιτρίνες και λέμε "κοίτα τι ωραια πράματα φτιάχνει ο άνθρωπος" και να να δεις ότι τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο δείχνει.
Όπως μου είχε πει και ο πρώτος σεφ που δούλεψα δίπλα του: "Σε αυτή την δουλειά όλα είναι αέρας κοπανιστός.Προσπαθούμε πρώτα να χορτάσουμε το μάτι για να ξεγελάσουμε τη γλώσσα και το στομάχι"

2 σχόλια:

simone είπε...

σε ευχαριστουμε για τις συνταγες... το γαλακτομπουρεκο αν μπορουσε να γινεται και ΑΠΟ μοναχο του ..χαχαχαχαχαχαχα.. καλα θα ηταν...

πειναωωωωωωωωωωωωω..

και τα μανιταρια σουπερ.. το κουνουπιδι λατρευω να το τρωω ποτε ζωντανο και ποτε ψωφιο..χαχαχαχαχαχα.. με πολυ λεμονιιιιιιιιιιιιιι..

καλα εκανες και σηκωθηκες σημερα με αλλη διαθεση..

και θα περιμενουμε και τις απατημενες συνταγες.. τις συνταγες απατη χαχαχαχαχαχαχα..

φιλακιαααααααααααααα..

Alma Libre είπε...

μμμμ μμμ μιάμμ .. τό κουνουπίδι παστίτσιο τό φτιάχνω καί εγώ .. γίνεται εξαιρετικό . αλλά τώρα λέω νά φτιάξω τήν Λευκή σάλτσα σου για ψητό κρέας... έχω μοσχαράκι .. καί λέω νά τήν δοκιμάσω ελπίζω νά τήν πετύχω .. γιατί καμιά φορά .. μού συνβαίνει "ένα" θεματάκι μέ τίς σάλτσες ..
Θά σέ ενημερώσω ..
φιλιά ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.