Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

6 So this is christmas...(Μια "δύσκολη"ανάρτηση)

Δανείζομαι το στίχο του John Lennon για τίτλο στην ανάρτηση μου γιατί δε βρήκα κάτι καλύτερο όσο και να σκέφτηκα.


Χριστούγεννα 4 μέρες πριν.Χριστούγεννα =σύνθετη λέξη.Γέννηση του Χριστού...Έχεις την εντύπωση ότι ζήσεις μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή ή μια παραπαίουσα καταναλωτική;
Πέρα απο τα σχεδόν τυποποιημένα μηνύματα  που ακούς τούτες τις μέρες ,απο ανθρώπους που ξέρεις ότι λένε πράματα και δε τα πιστεύουν γιατί μεταξύ μας πες μου σε παρακαλώ ποιος καίγεται αν θα ζήσεις χρόνια πολλά ,ποιος αν υπάρχει αγάπη -ευτυχία και άλλα τέτοια ροζ-κουφετένια στον κόσμο;
Την απάντηση την ξέρεις..Ελάχιστοι ,μετρημένοι που σε νοιάζονται πραγματικά και εννοούν καλά κάθε λέξη.Τους γνωρίζεις και μαζί τους θα περάσεις αυτές τις μέρες.
Οπότε έτσι σου δικαιολογώ το κενό που νιώθεις κάτι τέτοιες μέρες γιατί σκέφτεσαι πόσο λίγοι βρίσκονται κοντά σου ,πόσοι περάσαν και δεν ακούμπησαν ,πόσοι λεηλάτησαν ,πόσοι ,πόσοι ,πόσοι...


Οπότε στους περισσότερους εξ ημών το θρησκευτικό μέρος του πράγματος δε λέει και πολλά.Μήπως λέει και τίποτα τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου; Εσωτερικά ο καθένας έχει την απάντηση και την δική του αλήθεια.Έχεις ποτέ παρόλα αυτά αναρωτηθεί τι μπορεί να ήταν αυτός ο Χριστός που γιορτάζουμε την γέννηση του ;Να σκεφτείς πέρα απο αυτά που μας μάθαν στα σχολεία και τα σπίτια και τι μπορεί αυτό το σύμβολο να σημαίνει για σένα.


Να σου ξεκαθαρίσω προτού συνεχίσω ότι για τα θρησκευόμενα δεδομένα της μητέρας μου και πολλών ακόμα που γνωρίζω αυτά που θα ακολουθήσουν είναι βλάσφημα.Και για πολλούς άλλους ακόμα αλλά επειδή γνωρίζω ότι οι αντιδράσεις τους είναι υποκριτικές όπως όλη η ζωη τους ,αδιαφορώ...
Αν νομίσεις ότι σου θίγω κάτι απο την πίστη σου ,να γνωρίζεις ότι δεν γίνεται απο ασέβεια ,αλλά αυτά είναι όσα πιστεύω και με οδηγούν.Δεν είναι στις προθέσεις μου να προσβάλλω κανενός το δικαίωμα να πιστεύει και να αποδίδει λατρεία σε οτιδήποτε επιθυμεί.


Για μένα ο Ιησούς είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης που πάτησε αυτή τον πλανήτη γιατί πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής του και τόλμησε να αρθρώσει λόγο σε αυτούς που κανείς δεν υπολόγιζε και δεν εκτιμούσε -τον απλό καθημερινό άνθρωπο,αυτόν που εν αγνοία του γράφει την ιστορία...  
Γεννήθηκε σε μια εξαιρετικά βίαιη εποχή και όσα έπραξε και μίλησε ήταν πολύ τολμηρά για τα αυτιά που τα ακούγαν αλλά αποδεικνύεται οτι πάντα οι άνθρωποι διψάνε για όμορφα και ευγενικά πράγματα.Και για όλα αυτά πέθανε-θυσιάστηκε χωρίς ο ίδιος να ζητήσει αυτή η στάση του να γίνει σύμβολο μαρτυρίου ,αλλά δείγμα πίστης και αξιοπρέπειας.


Να σου δώσω να καταλάβεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο για τι βια μιλάω .


Σκέψου ότι ενώ κόψεις ένα κομμάτι ψωμί πληγώνεις με το μαχαίρι το δακτυλό σου .Το ξέρεις αυτό πως είναι -σε όλους έχει συμβεί.Φαντάσου αυτό το μαχαίρι πολύ μεγαλύτερο και κοφτερό -πες το σπαθί- να σε διαπερνά και στην καλύτερη των περιπτώσεων να πεθαίνεις αμέσως στην δε χειρότερη να υποφέρεις απο ακατάσχετη εσωτερική αιμοραγία και αν είσαι τυχερός να πεθάνεις σχετικά σύντομα (δλδ σε κάποιες λίγες ωρες) αλλιώς να γίνεις ημιθανής γεύμα στα όρνια.
Μιλάμε για την ίδια εποχή που κρεμούσαν σε σταυρούς ανθρώπους και τους παραδίδαν σε δημόσια θεα για παραδειγματισμό ,ανθρώπους που δεν ηταν πάντα εγκληματίες και τους αφήναν εκεί μέχρι να αφυδατωθούν και να εξαντληθούν ,να μαρτυρήσουν για αυτό που κατηγορήθηκαν.Επίσης προσφέραν την "απόλαυση" στον κόσμο να γίνεται τιμωρός μέσω του αθλήματος του λιθοβολισμού .Και φρόντιζαν και για την ψυχαγωγία του στήνοντας θεάματα όπου πεινασμένα άγρια θηρία κατασπάραζαν σε ζωντανή μετάδωση ,όντας πεινασμένα κάποιους που είχαν καταδικαστεί για αδικήματα που είχαν πράξει(;).
Σε όλο αυτό πρόσθεσε ότι άμα την γέννηση του αυτός ο άνθρωπος έζησε το πλεον παράλογο -την διαταγή του άρχοντα της επαρχίας να θανατωθούν όλα τα νήπια γιατί κάπου κάποιος κάποτε είπε κάτι για κάποιο μωρό που θα του έπαιρνε την εξουσία και τα σημεία δείχναν ότι είχε γεννηθεί εκείνη την περίοδο.Είναι ο ίδιος που χρόνια μετά θα προσφέρει στην γκομενά του σαν ένδειξη βαρβατίλας και εξουσίας το κεφάλι του δημόσιου επικριτή της σε ένα ταψί .

Μέσα σε αυτό την αρρωστημένη κατάσταση παρουσιάζεται αυτός ο νεος άνδρας και μιλάει και κυρήττει για αγάπη ,για σεβασμό ,για συγχώρεση.Μιλάει σε ένα λαό που στενάζει κάτω απο δυνάστη για όλα αυτά.Κάποιοι τον θεωρούν βαλτό των κατακτητών για να μην ξεσηκώνεται ο κόσμος -τους ψιλοβολεύει τους Ρωμαίους αυτό και δε τον ενοχλούν -και δεν τον πιστεύουν.Αλλοι τον αντιμετωπίζουν σαν γραφικό .Έρχονται μαρτυρίες για θαύματα ,για κάποια εξ αυτών έχω την λογική εξήγηση για τα υπόλοιπα θεωρώ ότι είναι μέρος του συνολικότερου μύθου που τον περιβάλλει(χωρίς αυτό να νειώνει επουδενί την αξία των λόγων και των πραξεών του).Θορυβημένοι οι τσανακογλύφτες-ιερατείο -τσάτσοι των Ρωμαίων Ιουδαίοι νομίζουν ότι θα χάσουν την κουτάλα απο τον νεαρό τούτο άνδρα που προσφέρει καλές υπηρεσίες στους κατακτητές και καταστρώνουν σχέδια ώστε να απαλλάγούν απο αυτόν.Το αποκορύφωμα έρχεται όταν διαλύει την εμποροπανήγυρη έξω απο τον τόπο λατρείας του θεού τους(το μαγαζάκι τους δλδ).Του πατέρα του ,του πατέρα όλου του έθνους σύμφωνα με τα κείμενα και την ιστορία τους.Τα γεγονότα μετά τρέχουν και οδηγούμαστε σε σύλληψη ,καταδίκη και εκτέλεση.
Και κάπου εδώ τελειώνει για μένα η ιστορία .Τα μετέπειτα αποτελούν ένα κομμάτι που υπάρχει για δοθεί η θεική υπόσταση στο πρόσωπο και τα θεωρώ δημιουργήματα αρχικά αγάπης των οπαδών-μαθητών του και σχήμα εκμετάλευσης απο τους επόμενους.Το κήρυγμα του ενέπνευσε κάποιους ανθρώπους που πιστέψαν στα ανώτερα ευγενή μηνύματα που μετάδιδε και αποφασίσαν να τα μεταλαμπαδεύσουν και σε άλλους ανθρώπους.Φεύγοντας απο την αφιλόξενη πατρίδα τους ,περιόδευσαν τον κόσμο μεταδίδωντας όσα είχαν ακούσει και δει δημιουργώντας κάτι πολύ μπροστά απο την εποχή τους-ένα κίνημα που δίδασκε την ευγένεια ,την ειρήνη ,την αγάπη .Ο αγαθός σκοπός τους -κατ'εμε- ήταν να μπορέσει να εκλείψει όλο αυτό το μαύρο πέπλο της βιας και να γεννηθεί μέσα απο κάτι πιο όμορφο ελπίδα στο κόσμο.Ήταν οι τρελοί -ρομαντικοί της εποχής τους .Στη πορεία όταν το κίνημα μεγάλωσε μπήκε η πολιτική στη μέση ,τα τακίμιασε με το νεο ιερατείο που δημιουργόταν και φτιάξαν το οικοδόμημα που λέγεται χριστιανική θρησκεία ,που αργότερα το κατακερματίσαν πάλι γιατί "ισχυς εν τη ενωσει" και αυτοί δε θέλαν ισχυρούς λαούς αλλά πιόνια στα παιχνίδια τους.


Από αυτο τον άνδρα εγώ κρατάω  απο το σύνολο ομιλιών και πράξεων (όπως τις έχω βρει-διαβάσει) :
-αγάπη (στον διπλανό μου,στην οικογένεια μου ,στους συντρόφους-φίλους μου)
- έλλειψη εκδικητικότητας(αν σε χαστουκίσουν στο ένα μάγουλο γύρνα και το άλλο)
 -αλήθειας(δε μίλησε ποτέ αρνητικά για κανέναν των επικριτών του,παρά μόνο παρέθετε τα πραγματικά συμβάντα που δεν χωρούσαν αμφισβήτηση)
-μεγαλοψυχίας(δε ζήτησε την άνωθεν τιμωρία των διωκτών του και μίλησε για αυτό που έρχεται πάντα γιατί ο θεός είναι δικαιοσύνη)
-δικαιοσύνη στις σχέσεις με τον άλλον καθημερινά (ο αναμαρτητος να πετάξει πρώτος την πέτρα)
-σεβασμό
-πιστη σε ανώτερα ιδανικά
-συγχώρεσης("πατέρα συγχωρεσέ τους γιατί δε γνωριζουν" λένε πως είπε πριν ξεψυχήσει)


Όλα αυτά ποιος απο την μαυροφορεμένη αγέλη κοιλαράδων που το παίζουν λειτουργοί και υπηρέτες του στη γη τα ακολουθεί;Ελάχιστοι  που αποτελούν τους τρελούς-ρομαντικούς της δικής μας εποχής.
Πως να εμπεύσουν τον κόσμο να τους πιστέψει και να δεχτεί όσα λένε ,όταν οι ιδιοι παρουσιάζονται ανακόλουθοι;
Πιστεύεις λέει η μάνα μου για σένα και όχι για τους άλλους και έχει δίκιο.Και εγώ αυτό κάνω ...
Τους χαρίζω τα Χριστουγεννά τους και φτιάχνω τα δικά μου.
Τα δικά μου που περιλαμβάνουν όλα αυτά που κάνουν όλοι χωρίς όμως την υπερβολή και τον υπερκαταναλωτισμό.Τα κάνω αυτα γιατί δεν μπορώ να αποκοπώ απο το σύνολο αλλά φέρνω τα μέτρα μου .Και ολο αυτο το φολκλορ των χρωμάτων έχει το γούστο του...


Ο δικός μου Χριστός δε γεννιέται κάθε χρόνο στις 25/12.Γεννήθηκε μια φορά και τα κηρυγματά του κατοικόυν μέσα μου-δίπλα στο βωμό που είναι αφιερωμένος "τω αγνωστω θεω".Αυτά μαζί με κάποιες αρχές που βρήκα στην γραματεία των αρχαίων προγόνων μας φτιάχνουν ένα πλέγμα που αντιπροσωπεύει αυτό που λέω σύστημα αξιών και πίστης.Ο δικος μου Ιησούς δεν έχει πεθάνει ποτέ γιατί καθημερινά τον συναντάω παντού και πάντα κάτι ακόμα παίρνω απο τα λόγια του και τα έργα του.
Για αυτον δε χρειάζομαι ταμπελάκι αναγραφής φρονήματος και πίστης αλλά να αποδεικνύω ότι καταλαβαίνω και οτι προσπαθω να φαίνομαι συνεπής σε αυτά που υποστηρίζω.
Ο δικός μου Χριστός για φέτος  μου ζήτησε να συγχωρέσω όσους με πονέσαν μέσα στον χρόνο που φεύγει γιατί δεν ξέραν -δεν κατάλαβαν -δεν ήθελαν -δεν...εχει σημασία το γιατί;
Του υποσχέθηκα να προσπαθήσω και ομολογώ ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο...
Υ.Γ.
Να με συγχωρέσεις για το "σεντόνι" και αν σε κούρασα.Προσπάθησα την σημερινή λιακάδα του τρελού μυαλού μου να την βγάλω στο "χαρτί".
Αν μου καταμαρτυρήσεις τρύπες στην θεολογική-μεταφυσική μου θεώρηση δε θα σε αδικήσω αλλά ποιος έχει όλες τις απαντήσεις για να τις πάρω και εγώ;Δε λεω ότι είναι η αρτιότερη που υπάρχει αλλά μέχρι τώρα με έχει βοηθήσει αρκετά.Και αν βρεθεί κάποια καλύτερη με πολύ σπουδή να την μελετήσω...
Η συγχώρεση δεν αποκλείει την θεία δίκη (Νέμεσσις των αρχαίων) ,απλά αφορά εμένα και την εσωτερική μου γαλήνη...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός να σου καταμαρτυρήσει και γιατι να σε κρίνει? Ο κάθε ένας μας έχει τα δικά του πιστεύω, τις δικές του αντιλήψεις, στα περισσότερα που λες συμφωνώ κι εγώ!!
Αχ βρε chef μoυ... "πόσο λίγοι βρίσκονται κοντά σου ,πόσοι περάσαν και δεν ακούμπησαν ,πόσοι λεηλάτησαν ,πόσοι ,πόσοι ,πόσοι..." πάλι με τσάκισες...

Venus είπε...

Κάθε φορά που σε διαβάζω μένω άφωνη.
Έχεις απίστευτο λόγο ,την πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη ,που μπορεί να πείσει και να καθηλώσει και τον πιο άπιστο Θωμά.
Θα σου ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα ,ό.τι κι αν σημαίνουν για σένα .
Να περάσεις όσο πιο ήρεμα μπορείς ,αγκαλιά με το κορίτσι σου και μακριά από όλα τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ημερών.
Και μια τελευταία ευχή....Μη χάνεσαι .
Καλές γιορτές φίλε μου.

Evil Chef είπε...

Nα σας ευχαριστήσω για τα σχόλια σας και να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε με αυτούς τους ελάχιστους αυτές τις μέρες -με την ευχή να είναι και του χρόνου μαζί σας γιατί εμείς φέτος έχουμε πολύ λιγότερους και αυτό χωρίς να το επιλέξουμε...

Alma Libre είπε...

Ολο σου τό κείμενο αριστουργηματικό !! καί πόσο δίκιο έχεις .. !!
ειδικώτερα σέ αυτή τήν παράγραφο " Για μένα ο Ιησούς είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης που πάτησε αυτή τον πλανήτη γιατί πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής του και τόλμησε να αρθρώσει λόγο σε αυτούς που κανείς δεν υπολόγιζε και δεν εκτιμούσε -τον απλό καθημερινό άνθρωπο,αυτόν που εν αγνοία του γράφει την ιστορία..."
Από καρδιάς σού έυχομαι αυτές οί γιορτές νά είναι οπως ακριβώς τίς επιθυμείς .
Τήν Καλημέρα μου .

Black Bill είπε...

Γράφεις σωστα, κοφτά, όπως ακριβώς πρέπει..Με βρίσκουν σύμφωνο τα περισσότερα!
Να περάσεις όμορφα τις γιορτές, με ΥΓΕΙΑ, αν υπάρχει αυτό όλα τα αλλα θα γινουν..

ღ oneiremata ღ είπε...

όταν η ζωή πολλές φορές σου αποκαλύπτει το άσχημο πρόσωπό της μέρες γιορτών, τότε πίστεψέ με είναι ακόμα χειρότερα, οπότε εύχεσαι να μπορείς να συνεχίσεις να αισιοδοξείς και να ελπίζεις ...κι όσο κι αν σε καταρρακώνουν οι μνήμες τέτοιες μέρες, προσπαθείς να εύχεσαι τα καλύτερα για σένα και για όλους κι ίσως δίνεις ακόμα περισσότερη σημασία στην αξία της σημασίας των γιορτών, στην ανάγκη του να βρίσκεσαι με αγαπημένα πρόσωπα, την οικογένειά σου και φίλους... καλές γιορτές με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.