Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

6 Let's cook-Xριστουγεννιάτικα γλυκάκια.

Σήμερα επιστρέφοντας σπίτι θυμήθηκα την υπόσχεση μου να φτιάξω μερικά γλυκά στο σπίτι "για το καλό".Για το κακό μας είναι βασικά αφού γνωρίζουμε καλά πως θα τα πολιορκήσουμε μέχρι τελικής πτώσεως.Αυτός είναι και ο λόγος που τα καθυστερήσαμε ,αφού δεν στολίσαμε και φέτος (του χρόνου καλως εχόντως των πραγμάτων και αν δε μας προκύψουν τίποτα νέα πένθη-μακρυά απο μας- σκοπεύω να κάνω στολισμό υπερπαραγωγή ,να βγάλω το άχτι δυο σερί σεζόν).Πέρασα απο το σουπερμάρκετ ,πήρα τα υλικά μου και έτσι οπως τριγύρναγα στους διαδρόμους έπεσε το μάτι σε πολύ ωραίο σπανάκι και αποφάσισα να φτιάξω και μια σπανακόπιτα(με απλά λόγια να εγκατασταθώ στην κουζίνα ).Φύλλο ούτε για άστειο να ανοίξω οπότε έτοιμο και επειδή σκέτο σπανάκι δε μας κάθεται καλά πήρα και φρέσκα κρεμμυδάκια και τυράκι τρίμμα να προσθέσω.
Έφτιαξα την πιτούλα λοιπόν και μετά πιάστηκα με κουραμπιεδομελομακάρονα.(Όλα αυτα σε χρόνο απο τις 2 ως τις 6:30 που επιστρέφει το κορίτσι μου απο την "υπέροχη" εργασία της).Έψηνα λοιπόν την πίτα και παράλληλα ζύμωνα στο χέρι τα μελομακάρονα και στο ΚENWOOD μου την ζυμούλα του κουραμπιέ.Ταψιά -δόξα να έχει ο παντοδύναμος- έχω μπόλικα ,φούρνο αξιόπιστο ,κουζίνα ευρύχωρη ,η λάντζα μου έπεσε λίγο μικρή για τα συμπράγκαλα που μαζεύτηκαν (σε σχέση με αυτές των μαγαζιών που εργάζομαι πάντα) .Και είχα στο μάτι της κουζίνας ψιλοτελειωμένο το σιροπάκι για να βαφτίσω τα μελομακάρονα.Αφού τέλειωσα την ζύμη του χεριού ,στο multi έφτιαξα τριμμένο καρυδάκι για το ντεκόρ του μελομακάρονου.Σε ένα μπολάκι κράτησα λίγα καρύδια για να φτιάξω και γεμιστά μελαμακάρονα που μου αρέσουν.Λίγο προτου πιαστώ με το πρώτο πλάσιμο έβαλα σε ενα μικρό πυρεξάκι αμυγδαλάκια και έβαλα κατω απο την σχάρα της πίτας να ψιλοκαβουρδιστουν ,μέχρι την ώρα που θα την έβγαζα.
Ήμουν έτοιμος λοιπόν.Άνοιξα την τηλεορασούλα σε κανάλι με μουσική ,χαμήλωσα τα τηλέφωνα και ξεκίνησα περιχαρής να πλάθω.Η αλήθεια είναι πως ζορίστηκα λίγο με το μελαμακάρονο γιατί η ζύμη αυτή καλό είναι να πλάθεται αμέσως μόλις ετοιμαστεί γιατί "αμολάει" λάδι και σπάει στο πλάσιμο.Αλλά ντάξει τα κατάφερα αρκετά καλά.Τελειώνοντας κατέβασα το σιροπι στο μάρμαρο να κρυώσει ,αφου το φιλοδώρησα με μέλι απο το χωριό .
Είχα ηδη 2 ταψια προς ψήσιμο και το βούτυρο αφρατεμένο αρκετά ώστε να τελειώσω και το κουραμπιέ.Έβγαλα την πίτα και τα αμύγδαλα από το φούρνο ,παρκάρισα το ταψί στο πάτωμα -στο διαδρομο- εκεί υπήρχε διαθέσιμος χώρος και έβαλα στο multi για δυο στροφές το αμύγδαλο ,να σπάσει λίγο σε μικρότερα κομμάτια.Αν θα έχετε προσέξει στα μαγαζιά πολύ συχνά δεν υπάρχει αμύγδαλο στο κουραμπιέ και αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί επαγγελματίες το τσιγκουνεύονται.Στο σπίτι τέτοια όμως δεν υπάρχουν.Ώρα 16:45 είχα τελέψει και απο το δεύτερο πλάσιμο και είχα 4 ταψιά για ψήσιμο σκορπισμένα στην κουζίνα ,ένα με σπανακόπιτα να βόσκει στο διάδρομο ,μια λάτζα να σε πίανει η καρδιά σου και ένα πάγκο(το τραπέζι που τρώμε δλδ) σε αλευρωμένη-λαδωμένη κατάσταση.Στο μεσοδιάστημα όλων όσων περιγράφω έριχνα τα refresh μου και τις ματιές μου στο netbook (να μην ενημερωνόμαστε δλδ;) και προσπαθούσα να διαβάσω και ορισμένα ενδιαφέροντα που έβλεπα.Έκανα και μερικά σχόλια σε κάποιες αναρτήσειος που μου άρεσαν ,οπότε και αυτό το αντικείμενο ήταν για καθάρισμα.Ξεκίνησα να ψήνω τα μελομακάρονα και παράλληλα να μαζεύω το τραπέζι ,να προσπαθώ να θυμηθω που έχει βάλει τις χριστουγεννιάτικες πιατέλες(παρότι τις είχα δει στην τραπεζαρία όταν επέστρεψα),να πλύνω κάτι ψιλό-να μην έχω τα πάντα για μετά- μια ευτυχισμένη γιορτινή κατάσταση με άλλα λόγια.Ευτυχώς το μελομακάρονο πήγε καλά ,το διεπίστωσα ο ίδιος δοκιμάζοντας 3 ζεστά ζεστά .Πιατέλα ανα χείρας και στην τραπεζαρία .Μέσα ο κουραμπιές.Αυτός είναι λιγάκι μπελαλής γιατί πρέπει να τον αφήσεις να κρυώσει καλά και μετά να τον περάσεις στην άχνη.Μύριζε η κουζίνα ένα μείγμα απο βούτυρο,μέλι ,σπανακόπιτα ,πορτοκάλι και διάφορα άλλα και εγώ να στέκομαστε σαν μεθυσμένος και να το απολαμβάνω .Έπλυνα και ότι ακόμα μπορούσα ,μάζεψα το τραπέζι μας γιατί θα έπρεπε να φάμε και δεν κατάλαβα ούτε πότε μπήκε σπίτι .Άκουσα ξαφνικά να ρωτάει τι γυρεύει το ταψί με το φαγητό στο πάτωμα και θυμήθηκα τι  είχα ξεχάσει ...
Φάγαμε ενώ παράλληλα έψηνα και το δεύτερο ταψί και σκεφτόμουνα που θα το έβαζα να κρυώσει και πως με ένα γύρο ακόμα λάντζα θα τελέιωνα .
Η φωνή της λογικής και του απόλυτου προγραμματισμού ρωτώντας με πότε θα αχνίσουμε τα κουραμπιεδάκια ,με βοήθησε να συνειδητοποίησω ότι δεν είχα πάρει άχνη και ανθόνερο μέσα στον ενθουσιασμό για την σπανακόπιτα .Ετσι έχω αύριο να ξαναπάω να να πάρω αυτά που μου λείπουν για ολοκληρώσουμε την παραγωγική αυτή διαδικασία.Καλύτερα ,για να βοηθήσει λίγο και το κορίτσι,να πάρει λίγο απο την χαρά και το πνεύμα των ημερών.Να είμαστε καλά ,λοιπόν και του χρόνου να φτιάξουμε τα ίδια και περισσότερα .
Συνταγές όσων αναφέρω ακολουθούν...



Κουραμπιέδες

Υλικά:
2 κιλά αλεύρι μαλακό
1 κιλό βούτυρο
300 γραμ. ζάχαρη άχνη
300 γραμ. αμυγδαλόψιχα
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
ανθόνερο

Εκτέλεση:
-Αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, δουλεύοντας το με το mixer(Εγω σήμερα το δούλεψα αρκετή ώρα σε κανονική ταχύτητα  για να γίνει πιο αφράτη η ζυμούλα )
-Ρίχνουμε το κονιάκ, τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και κοπανισμένα και, τέλος, το αλεύρι, εξακολουθώντας να δουλεύουμε μέχρι να γίνουν όλα ένα κατάλληλο μίγμα.
-Το πλάθουμε στα γνωστά σχήματα των κουραμπιέδων, τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 20 λεπτά.
-Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και με vaporisater(πιτσιλιστήρι ελληνιστί)ψεκάζουμε με το ανθόνερο τους κουραμπίεδες μας.Τους ρίχνουμε κατόπιν σε μια λεκανίτσα που ήδη έχουμε κοσκινίσει ζάχαρη άχνη και τους τυλίγουμε με αυτήν.Καθώς τους στήνουμε στην πιατέλα μας ,με ένα κοσκινάκι τους αχνίζουμε λιγάκι ακόμα για να πάρουν μια πιο "χιονισμένη" όψη.

Μελομακάρονα

Υλικά:

1.300 γρ αλεύρι μαλακό
350 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ.νερό
600 γρ. λάδι(σπορέλαιο)
1 Πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
1 πρέζα* κανέλλα
1 πρέζα* γαρύφαλλο
100 γρ.μέλι
250 γρ.ζάχαρη
10 γρ.σόδα
15 γρ.αμμωνία
καρύδι τριμμένο για ντεκόρ

Εκτέλεση:

-Σε μια λεκανίτσα ανακατεύω σιμιγδάλι και αλεύρι.
-Σε μια κατσαρολίτσα βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζεσταίνω να υγροποιηθούν όλα τα στερεα υλικά και να χλειάνει ελαφρώς το μίγμα ,όχι να κάψει.
-Ενώνω στη λεκανίτσα τα δυο μίγματα και ζυμώνω με το χέρι για 2 λεπτά.
-Πλάθω τα μελομακάρονα και τα τοποθετώ σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί.
-Τα ψήνουμε 20-30 λεπτά (εξαρτάται απο τον φούρνο και το μέγεθος που έχουν) στους 180 βαθμούς.
-Μόλις βγούν απο το φούρνο ρίχνουμε μερικά στο σιρόπι που είναι ψιλοχλιαρό ,όπως είναι ζεστά και αφου τα πατήσουμε με τρυπητή κουτάλα να πίουν σιρόπι τα βγάζουμε και αφου τα στραγγίξουμε όσο μπορούμε τα βάζουμε στην πιατέλα μας.Επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία για όλη την ποσότητα.
-Καθώς τα τοποθετούμε στην πιατέλα τα στολίζουμε με το τριμμένο καρυδάκι.

Σιρόπι
Υλικά:

4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλική
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
Ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το νερό ,την ζάχαρη και την κανέλλα και βράζουμε μέχρι πάρει βράση και να δέσει το σιροπάκι μας.Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι .
Το αφήνουμε να κρυώσει προτού το χρησιμοποιήσουμε.

Evil tips:
α)1 πρέζα =Ακριβής ποσότητα είναι το 1/4 του κουταλιού της σούπας .Αν έχετε κουταλάκια δοσομετρητές υπάρχει τέτοιο ,αλλιώς στο περίπου στην μυτούλα του κανονικού κουταλιού.
β)Ζεσταίνουμε τα υγρά της ζύμης για να πετύχουμε καλύτερη ενσωμάτωση της ζάχαρης στο μείγμα.Αν τα ζεστάνουμε υπερβολικά υπάρχει ο φόβος να κάψουμε το αλεύρι.
γ)Προτιμάμε πάντα αλεύρι μαλακό και όχι αυτό που λέει για όλες τις χρήσεις.Στα μάτια μιας νοικοκυράς η διαφορά δεν φαντάζει μεγάλη αλλά είναι-με το μαλακό πετυχαίνουμε πιο αφράτες ζύμες με μεγαλύτερη διατηρησιμότητα.
δ)Δε βράζουμε το μέλι μαζί με το σιρόπι για να μην το κάψουμε .Το μέλι είναι ένα πολύ αρωματικό και ευαίσθητο υλικό και η φωτιά του αλλιώνει τα χαρακτηριστικά του αυτά.Ιδανικά το σιρόπι μας θα πρέπει να το έχουμε φτιάξει απο την προηγούμενη ωστε να ειναι κρυο εντελώς την ώρα που θα σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα.Προσωπικά όταν το κάνω έτσι προσθέτω μέσα φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού τις οποίες αφήνω όλο το βράδυ μέσα να ανακατέψουν τα αρωματά τους με το μέλι και την κανέλλα.
Τα ζεστά απο το φουρνό μελομακάρονα πέφτωντας στο σιρόπι τραβάνε την ποσότητα του σιροπιού που θέλουν και κρυώνοντας έχουμε ένα αποτέλεσμα τραγανό εξωτερικά και με μελωμένη "καρδιά"!
ε)Όταν στολίζουμε την πιατέλα μας με τα μελομακάρονα μπορούμε να έχουμε ζεστάνει σε ένα μπρικάκι λίγο μέλι .Αυτό με ένα πινελάκι μπορούμε να το αλείφουμε σε κάθε στρώση που βάζουμε βοηθώντας το καρυδάκι να κολλήσει και παράλληλα να αποκτήσουν και έξτρα λάμψη τα γλυκά μας.

Υ.Γ.Σπανακόπιτα δεν έχει καθότι δε θεωρείται εορταστική και υποθέτω ότι είναι απο τις σχετικά εύκολες πιτούλες.Μάλλον θα κάνω ένα αφιέρωμα σε πίτες στο μέλλον...



6 σχόλια:

Nina είπε...

Είναι τέλειο αυτές τις μέρες να γεμίζει το σπίτι ωραίες μυρωδιές...Περιμένω πως και πως να πάω στο σπίτι των δικών μου για να μπω κι εγώ στο κλίμα!!!
Καλημέρα!

simone είπε...

καλημερααααααααααααα... και του χρονου με υγειαααααααα...

ομορφες μυρωδιες και νοστιμα γλυακακια...

ομολογω πως τα μελομακαρονα εφοβουμαι να τα επιχειρησω...

καλη συνεχειαααααααααα...

Evil Chef είπε...

Να σας ευχαριστήσω και να σας ανταποδώσω τις ευχές!!!
Τα μελομακάρονα μου φαίνονται πολύ εύκολα σα γλυκό (ίσως "φταίει" και η επαγγελματική εμπειρία) και προσφέρομαι για δωρέαν μαθήματα σε όσους θέλουν !
Τα κουραμπιεδάκια αχνιστήκαν σήμερα και δείχνουν πολύ ωραία!!!
Θα υπάρξει και αναρτησούλα για βασιλόπιτα τις προσεχείς μέρες.

mia είπε...

Eρχομαι από την ginger...για τα μελομακάρονα....είναι όμορφα εδώ ...μυρίζει υπέροχα ...θα ξανάρθω....σου εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα....
ΥΓ.Ευχαριστώ για την συνταγή...

Νίκη είπε...

Κι εγω από τη Ginger πέρασα και μ'έβγαλε ο δρόμος ως εδώ!
Χρόνια πολλά και νόστιμα ευχομαι!

Νίκη είπε...

Κι εγω από τη Ginger πέρασα και μ'έβγαλε ο δρόμος ως εδώ!
Χρόνια πολλά και νόστιμα ευχομαι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.