Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

4 Let's cook-Bασιλόπιτα τσουρέκι

Δεν είχαμε προγραμματίσει τίποτα για την παραμονή και έπεσε η ιδεα απο τον αδερφό του κοριτσιου -να ετοιμάσουμε ο καθένας σπίτι του ότι μπορεί και να τα πάρουμε και να πάμε να κάνουμε πρωτοχρονία έκπληξη στην μητέρα τους που πλεον είναι μόνη και χωρίς διάθεση (απο τις απωλειές της) .
Έτσι προέκυψε το σενάριο που αύριο θα περάσω αρκετή ώρα στην κουζίνα-υπέροχα!
Το μενού έχει πιτούλα τσουρεκάκι και διάφορα πιτάκια και πιροσκί και σαλάτες.
Θα σου δώσω την συνταγή της πίτας που σου έχω υποσχεθεί:

BΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ


Υλικά


α)-200 γρ αλεύρι για τσουρέκι
-40 γρ. μαγιά
-200 γρ.νερό χλιαρό

β)-1.200 γρ. αλεύρι
-ξύσμα πορτοκάλι
-400 γρ.νερό
-400 γρ.ζάχαρη
-260 γρ.βούτυρο
-50 γρ.γάλα
-4 αυγά
-5 γρ.μαστίχα
-20 γρ.μαχλέπι

Εκτέλεση


α)Στο κάδο του μίξερ μας με το γάντζο βάζουμε  το νερό και την μαγιά και δούλευουμε μέχρι να λιώσει.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.Αυτο το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά και να φουσκώσει λίγο .

β)Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός απο το αλεύρι .Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανατακεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνουν όλα ένας χλιαρός χυλός.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο κάδο το αλεύρι και τον χυλό και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη απο τα τοιχώματα και να μαζεύεται πάνω στο γαντζο.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει.Μόλις φουσκώσει το χτυπάμε να πέσει και το ξαναζυμώνουμε.Το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι και το βγάζουμε από το κάδο.
Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και το πατάμε με τα δάκτυλα ελαφρά να πάρει το σχήμα της φόρμας.
Σκεπάζουμε με πετσέτα την πίτα μας μέχρι να δπλασιαστεί σεχδον σε όγκο .Αλείφουμε με αυγό την επιφανειά της και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 150 βαθμούς μέχρι να πάρει μια γλυκιά καφέ όψη.

Εvil tips
-Πολύ προσοχή στο ζέσταμα .Θέλουμε να πετύχουμε να ομογενοποιήσουμε τα υλικά μας ώστε να γίνει πιο σωστό το ζύμωμα (και ευκολότερο).Υπερβολικά ζεστά τα υλικά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο αλεύρι.
-Στη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να κανουμε κάτι απλό και έξυπνο.Αφου την βουτυρώσουμε να την "ντύσουμε" με χαρτί ψησίματος στο πάτο και τα τοιχώματα προτού βάλουμε το ζυμάρι μας.Αυτό θα βοηθήσει να μην κολλήσει καθόλου η πίτα και θα μας δώσει ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.Φυσικά ξαναβουτυρώνουμε τη φόρμα οπως ειναι ντυμένη!
-Αν έχουμε φούρνο με αέρα και με λειτουργία ξεπαγώματος μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε όγκο στο τσουρεκι μας πριν το ψήσιμο.Στην λειτουργεία αυτή ρυθμίζουμε σε σταθερή θερμοκρασία 30 βαθμών και τοποθετούμε εκει το τσουρέκι μας μέχρι να πάρει τον όγκο του.
-Όταν θέλουμε να ψήσουμε κάτι και προθερμαίνουμε το φούρνο μας ποτέ δεν βάζουμε την θερμοκρασία ψησίματος αλλά 20-30 βαθμούς παραπάνω.Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ανοίξει ο φούρνος για να μπει το φαγητό μέσα θα έχετε απωλειες της τάξης του 5% και ακόμη άλλες του 10% που θα οφείλονται στο ότι το γαγητό έχει εναν όγκο που βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αισθητά χαμηλότερη απο του φούρνου.
Σε περιπτωση που βάλουμε κάτι σε ένα φούρνο 180 βαθμων με το που κλείσει η πόρτα του,αυτόματα έχουμε 30-40 βαθμούς απώλεια.Οπότε αυτόματα ακυρώνεται η όποια διαδικασία ψησίματος και ο χρόνος ετοιμασίας.
Οι θερμοκρασίες στα ψησίματα και οι χρόνοι είναι υποκειμενικά μεγέθη γιατί δε ψήνουν όλοι οι φούρνοι το ίδιο.
Στην περίπτωση του τσουρεκιού διαλέγουμε αυτή την θερμοκρασία γιατί θέλουμε να πετύχουμε εσωτερικό ψήσιμο και σωστή διόγκωση .Μια προθέρμανση στους 180 βαθμούς ,με χαμήλωμα μόλις πέσει στο φουρνο το τσουρέκι είναι ιδανική.
-Μπορούμε να γράψουμε πάνω στην πιτούλα με λιωμένη σοκολάτα και χωνάκι μόλις κρυώσει.

Τα υπόλοιπα με τα χριστουγεννιάτικα προσεχώς.Θα επανέλθω με την τελευταία ανάρτηση του έτους !

4 σχόλια:

Lilium είπε...

Τελικά είσαι όντως διαβολάκι στην κουζίνα.
Χρόνια Πολλά Σεφ μου!!!

Alma Libre είπε...

Πέρασα μιά μικρή βολτούλα "τσίμπησα" τήν συνταγούλα .. καί σού έυχομαι μιά ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ μέ υγεία ,πολύ γλυκές ,ζαχαρένιες ,νόστιμες,δημιουργικές, ευτυχισμένες στιγμές καί πολύ πολύ αγάπη σέ σένα καί στούς ανθρώπους πού αγαπάς .
φιλάκι μελένιο .

simone είπε...

καλη χρονιαααααααααααααααα... με φαντασια στην κουζιναααααα.. και ζεστη καρδιααααααα.. χαχαχαχαχαχαχαχ... αγγελεεεεεε..

Ginger είπε...

Evil-ακο μου ειπα να δοκιμασω και αυτη την συνταγή αλλά εχω δυσκολία. Στην παραγραφο α. μιλας για αλευρι και στην β. παλι για αλευρι. Στα υλικα η ποσοτητα αλευριου που αναφερεις ειναι μία. Δεν καταλαβαινω. Βοηθησε. Ευχαριστω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.