Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

0 Mάτια ....

Στα μάτια κάθε εμβυου οργανισμού καθρεφτίζεται έλεγε η κυρά Μαρίνα η ψυχή του.Τα δικά της ήταν άδεια συνήθως όταν με κοίταζε και σπάνια γεμίζαν ακόμα και όταν κοίταζε κάποιον άλλο.Για κάποιο δικό της ανεξήγητο λόγο είχε αδειάσει όλο το μέσα της και δεν μπορούσε τίποτα να το γεμίσει.
Δε μπορώ να πω λοιπόν ότι πίστεψα τότε τα λόγια της.Περνώντας τα χρόνια έμαθα απο το περιβάλλον που μεγάλωνα ότι είναι ευλογία να μπορείς να διαβάζεις τα μάτια του άλλου και να βλέπεις πίσω απο τις λέξεις .Ετσι μου έμεινε το συνήθειο να κοιτάω πάντα τους συνομιλητές μου στα μάτια και να ακούω πολύ καλά όσα μου λένε.

Στα μάτια φαίνεται η χαρά μας. Στα μάτια η πίκρα και ο πόνος.  Στα μάτια η καλοσύνη. Στα μάτια η κακία. Στα μάτια το μίσος. Στα μάτια η αγάπη. Στα μάτια ο έρωτας. Στα μάτια ακόμη και η υγεία μας . Είναι τυχαίο λέτε, ότι όταν είμαστε χαρούμενοι τα μάτια μας λάμπουν ; Όχι, δεν είναι.Είναι τυχαίο, ότι όταν είμαστε πληγωμένοι και πικραμένοι να υγραίνονται; Όχι, δεν είναι.Τα μάτια μας δείχνουν πάντα, ότι πραγματικά σκεφτόμαστε.  Ότι αισθανόμαστε.Φανερώνουν την αλήθεια μας και την πραγματική μας σκέψη και διάθεση.
 
Μιλώντας με κάποια φίλη πρόσφατα μου ανέφερε αυτό ακριβώς.Ήταν λέει τόσο αληθινό αυτο που είδε εκείνη την στιγμη ,που  δε μπορεί να ξεχάσει την εικόνα των ματιών  του και πως δε θα μπορούσε να είναι ο ίδιος άνθρωπος που λίγο καιρό φέρθηκε τόσο απρόβλεπτα και  απορούσε που πήγαν εκείνα τα ματια.
Στη ερώτηση αν όντως ήταν αυτό το βλέμμα ή το είδε μονάχα αυτή δεν μπόρεσε να απαντήσει.Καλώς ή κακώς επιρρεαζόμαστε από πολλούς παράγοντες και τα δικά μας μάτια τυχαίνει να μην βλέπουν αυτό που συμβαίνει αλλά αυτό που θέλουν να δουν.Αυτό που βλέπει η καρδιά μας και μπορεί να μην ταυτίζεται με την πραγματικότητα πάντα.Τότε είναι που ακούμε συχνά "τον/την στράβωσε ο έρωτας / η αγάπη".

 Ο έρωτας και η αγάπη πάντως, αν δεν τυφλώνουν, σίγουρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που βλέπουμε τους άλλους. Βλέπουμε  το σύντροφό μας, μόνο όπως είναι στα μάτια των άλλων; Μάλλον όχι. Τον βλέπουμε ταυτόχρονα και έτσι όπως θέλουμε να τον δούμε, πάντα μέσα από το φίλτρο των συναισθημάτων που έχουμε γι’ αυτόν. Η εικόνα που έχουμε γι’ αυτόν βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ο έρωτας, με την «παραμορφωτική» ματιά του, έχει τη μοναδική ικανότητα να μας ομορφαίνει. Γίνεται πράγματι ωραίος αυτός που ο έρωτας μας κάνει να βλέπουμε ωραίο. 
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και είναι η περίτρανη απόδειξη της μοναδικότητας του καθενός μας και του τρόπου που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και το περιεχομενό του.Κάτι αδιάφορο για μας μπορεί να είναι για κάποιον άλλο το αντικείμενο του πόθου γτ βλέπει σε αυτό κάτι που μόνο αυτός μπορεί να δει την δεδομένη στιγμή.Και όταν αυτό είναι αμοιβαίο αν τολμήσεις και κοιτάξεις ταυτοχρονα τα μάτια των 2 ,νιώθεις να σε διαπερνά ηλεκτρικό φορτίο πολλών βατ .Είναι τόσο δυνατό αυτό που εκπέμπουν και τόσο όμορφο και εμένα κάτι τέτοιες στιγμές (μετά το σοκ της ηλεκτροπληξίας) με κάνουν να ζωγραφίζω στη φάτσα μου ενα ηλίθιο χαμόγελο...Με ένα τετοιο επέστρεψα το καλοκαίρι απο τις ολιγοήμερες διακοπές μου και ευτυχώς και εδώ μου δίνεται η ευκαιρία απο άγνωστους που συναντώ στο δρόμο ,στο μετρό ,οπουδήποτε ,να παίρνω την "δόση" μου.

Παράλληλα στη  δουλειά μου συναντώ πολλούς ανθρώπους και δυστυχώς πολλά ίδια κενά βλέμματα σαν εκείνο των παιδικών μου ετών.Ανθρώπους που συχνά παραπονιούνται για την προσωπική τους ζωή κάνοντας διαπιστώσεις στις οποίες οι άλλοι φταίνε .οι άλλοι είναι σκάρτοι,οι άλλοι...Αυτοί οι άλλοι πότε επιτέλους θα γίνουν ΕΓΩ; Γιατί το όμορφο που έχουμε μέσα μας δε το αφήνουμε να αναδυθεί και το εμποδίζουμε ;Αφήστε το να καθρεφτιστεί στα μάτια σας και αν το προσπαθήσουμε οι περισσότεροι ίσως να μην έχουμε να λέμε πια τίποτα.Θα βλέπουμε και θα ξεχνιόμαστε ,θα ταξιδεύουμε σε γαλάζιες θάλλασσες ,σε πράσινα δάση ,θα καιγόμαστε σε πύρινα κάρβουνα βλέμματα...

Ίσως σε αυτό τον κυκεώνα των οικονομικών προβλημάτων που μας ταλανίζει μια γλυκιά κουβέντα ,μια αγκαλιά και προπάντως  μια ζεστή ματιά  απο κάποιον που ξέρουμε ότι μας αγαπάει αληθινά να είναι  κάτι παραπάνω απο ένα παυσίπονο....

Kαι κάποια αγαπημένα τραγούδια από διάφορα είδη μουσικής που μιλάνε για μάτια...


Κλείσιμο με λαικό τραγούδι που μου αρέσει πάρα πολύ (και είναι σχετικό με τα γραφόμενα)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.