Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

2 H Κυριακή του παστίτσιου...

Κυριακή ,ημέρα οικογενειακή .Το κυριακάτικο τραπέζι είναι πολύ σημαντικό γιατί γύρω απο αυτό συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια για να γευματίσουν όλοι μαζί (τουλάχιστον έτσι ξέρω πως γίνεται ακόμα).
Ξύπνησα έντρομος ,αντικρίζοντας το ρολόι να δείχνει 10.Αφού είπα για την γνωστή ιερόδουλη ,που μελετάω σε τετοιες περιπτώσεις ,κατευθύνθηκα στην κουζίνα.Το ηλεκτρονικό ρόλοι-γκάτζετ έδειχνε 9:10.
Δεύτερος γύρος με "ευχολόγια" γτ είχα ξεχάσει ότι άλλαξε η ώρα.Ετοίμασα το soundtrack της κουζίνας (θα το ποσταρω προσεχως ,μην μου ανησυχας) και στρώθηκα .Το τελικό αποτέλεσμα και τα σχόλια όσων φάγανε ήταν η καλυτερη ανταμοιβή .

Σου δίνω την συνταγούλα που έφτιαξα-όχι πως δε ξέρεις πως φτιάχνεται αλλά ας υπάρχει ..

Υλικά
½ κιλό μακαρόνια χοντρά.
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 κούπες χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο
2 μέτρια κρεμμύδια
1 πιπεριά
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ
2 λίτρα γάλα
150 γρ. βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι
8 κουταλίες κορν φλάουρ
αλάτι, άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο
4 αυγά
½ κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και την πιπεριά.Σβήνουμε με κρασί ή κονιακ ή ξύδι και προσθέτουμε την ντομάτα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και γαρύφαλλο και τον αφήνουμε να σιγοβράσει(Το νεράκι που βάζουμε είναι τόσο όσο χρειάζεται να σκεπάσει όλα τα υλικά μας)
Βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερά και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Όταν κοντεύουν να γίνουν τα σουρώνουμε.Τα ξεπλένουμε με κρυο νερό και τα στρώνουμε στο ταψί μας.

Σε βαθιά κατσαράλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το μισό γάλα,το βούτυρο και βάζουμε να ζεσταθούν στην φωτιά.Σε ενα άλλο σκεύος βάζουμε το υπόλοιπο γάλα ,το αλεύρι και το κορν φλάουρ .Τα ανακευτεύουμε να διαλυθούν καλα τα στερεά μας .Όταν βρασει το γάλα μας τουμπαρουμε το μιγμα του σκευους στο ζεστο γάλα και ανακατεύουμε με πολύ προσοχή συνεχώς για να μην μας "πιάσει".
Μόλις δέσει η κρέμα μας κατεβάζουμε απο το μάτι το κατσαρόλι μας ,και ρίχνουμε ένα ενα τ'αυγα ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα.Όταν αφομοιωθούν όλα ,αρωματίζουμε με τα μπαχαρικά μας .

Στρώνουμε πάνω απο τα μακαρόνια ,τον κιμα .Ριχνουμε το τριμμένο τυράκι στην μπεσαμελ μας ,ανακατεύουμε και καλύπτουμε με αυτη το φαγητό μας.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει για περίπου 40' στους 180 με 200 βαθμούς.
Σερβίρεται αφού έχει κρυώσει ,για να μπορέσουν οι συνδαιτημόνες μας να καταλάβουν καλύτερα τις γεύσεις .


@Evil tips => α) Βούτυρο όταν γράφω συνήθως εννοώ αγελάδος και όχι μαργαρίνη (ξερεις βιτάμ και τετοια συναφή).Εγώ χρησιμοποιώ ένα βουτυράκι που βρίσκω στα LIDL που συνδυάζει γεύση και καλή τιμή.Με μαργαρίνη δεν εχει το ιδιο γευστικο αποτέλεσμα και σε αυτούς που μιλάνε για λιπαρά θα απαντήσω οτι δε γνωρίζουν την διαδικάσια παρασκευής μαργαρινών...
β)Τα κρεμμύδια μαζι με την πιπεριά τα περνάω στο μούλτι .Τα ψιλοκόβω και ,αναμειγνύω με αυτό τον τρόπο τους χυμούς τους .
γ)Τα αυγά στην μπεσαμέλ τα προσθέτουμε ενα ενα δλδ αφού αφομοιώσει η κρέμα το ενα ,πέφτει το επόμενο κ.τ.λ. Ανακατεύουμε γρήγορα γτ υπάρχει ο φόβος να μας ψήσει η ζεστή κρέμα το ασπράδι και να φαίνεται άσχημα στο τελικό αποτέλεσμα.
δ)Πολύ σημαντικό να έχουμε ένα βοηθό στην κουζίνα σε όλο αυτο.Ένα βοηθό που στο τέλος θα αναλάβει να κάνει και την λάντζα όλου του συρφετού που χρησιμοποιήσαμε .

Κλείσιμο με κάτι απο την Evil's kitchen music  που με συνόδευε τις ωρες της δημιουργίας.Το όλον θα το αναρτήσω προσεχώς...

2 σχόλια:

kitchenStories είπε...

Γεια σου chef.
Στο παστίτσιο δεν βάζεις δεύτερη στρώση μακαρόνια. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι! Να το δοκίμαζα, λες, την επόμενη φορά;

Καλό βράδυ
Ζ.

Evil Chef είπε...

@kitchenStories Δεν ειμαι λατρης του μακαρονιου ιδιαιτερως και επιπλεον οσα ξερω απο τις σχολες δεν τα εφαρμοζω στο σπιτι .Συνηθιζω να μαγειρευω οπως η συγχωρεμενη η κυρα Μαρινα που ηταν η πρωτη μου δασκαλα στην τρυφερη ηλικια των 8 ετων.Στο τεφτερακι της που κληρονομησα ετσι καπως περιγραφει το παστιτσακι !!!
Δοκιμασε το ,αν σου αρεσει να κανεις στην κουζινα και αλλα πραματα περα απο αυτα που ξερεις.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.